ВЕТЕРНИЦА
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Музика на Македонците...

3 posters

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Музика на Македонците... Empty Музика на Македонците...

Пишување by VOL Саб Сеп 19 2015, 19:48

najubavoto nesto od Gevgelisko...

Трба трби Гевгелија

Трба трби Гевгелија
сите Турци надавија.
Сите Турци надавија
од јунака Леонида.
Цар испратил до три војски
до три војски се ти разби.

Прва војска - гевгелиска,
втора војска е дојранска.
Втора војска е дојранска,
трета војска е Струмичка.
Ќе го барат Леонида,
Леонида баш комита.

Го бараја во Богданско,
го најдоја во Ѓавочко.
Го најдоја во Ѓавочко
во Ѓавочко, во Ѓурѓов дол.
Јунак лежи в' постелата,
срце му е динамита.

Срце му е динамита,
в' раце држи револвера.
Бој започна од сабајле,
од сабајле, дур до вечер.
Триста души убиени,
а ранети неброени.

Проговара јузбашија:
- Еј јунаку Леонида,
предај ми се ти на мене
да те видам кај Султанот.
Тој да види каков јунак,
ќе ти даде многу пари.

Одговара Леонида:
- Слушај мене јузбашијо,
елај ваму, понаваму,
да ти кажам два три збора.
Да ти кажам два три збора
два три збора македонски.

Голем страм е за комита
жив да падне в турски раце.
Таква правда - турска правда,
три илјади на три мина.
Останаа два патрона,
еден за теб, втори за мен.

Си извади револвера
па го стрела јузбашија.
Па го стрела јузбашија
и на крајот сам се уби.
Живот даде Леонида
за Македонија мила.


// Во спомен на комитата Леонид Јанков.
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Саб Сеп 19 2015, 19:54

Гори Балкан

Гори Балкан, гори Балкан
во горна Дебрца
во славна Дебарца, Балкан,
село Арбиново.

Стари Дејан свадба прави,
свадба прави со ѕверови.
Од никаде помош нема,
само Ѓурчин од Слатино.

Сал од Ѓурчин од Слатино
и тој Климе Злестовчето.

Gori Balkan

Gori Balkan, gori Balkan
vo gorna Debrca
vo slavna Debarca, Balkan,
selo Arbinovo.

Stari Dejan svadba pravi,
svadba pravi so dzverovi.

Od nikade pomosh nema,
samo Gjurchin od Slatino.

Sal od Gjurchin od Slatino
i toj Klime Zlestovcheto.krvta da vi ja naeb...
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Саб Сеп 19 2015, 19:58

Sarievski..
 na mijacki...


Четворица кумити
низ Кршисер врвеја.
Низ Кршисер врвеја,
право Гари влегоја.

Првиот беше, врвеше,
Стојанчо Паун кумита.
Други ми беше, врвеше,
Стефанов Мицо кумита.

Трети ми беше, врвеше,
Алексо Кирко кумита.
Четврти беше, врвеше,
Пејданчо Блажо, кумита.

Чукат, чукат на врата:
- Отвори млада невесто.
Отвори млада невесто,
невесто млада Стојанице.

Она си слезе од чардак
и си вратата отвори.
- Добро вечер, невесто!
- Дал бог добро, кумити!

Стојан си вели, говори:
- Невесто млада, Стојанице,
качи се горе в' одаја,
отвори долап мусандра.
Извади шише ракија,
тајфата да ја напијам!
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Саб Сеп 19 2015, 20:01

OVAA mora , so scena od filmot. da se prenese porakata.


Темен се облак зададе

Темен се облак зададе
на врв Пелистер планина.
Под облак орле леташе,
црвено знаме носеше,
крвави солзи ронеше.

Орлето грачи, говори:
- „Станвајте, браќа, не спијте,
од сон се разбудувајте!
Турчин реформи не дава,
купува пушки мамѕери
сос долги бојни ножови!
Станвајте, браќа, не спијте,
сос него да се биеме!“

На врв Пелистер планина
над четничката рамнина,
кај Пупучево кладенче,
там' седеја три војводи,
три војводи за слобода.

Први војвода ми беше
тој Даме Груев војвода;
втори војвода ми беше
војвода Леско Турунџов;
трети војвода ми беше
војвода Ѓурчин Сланчанец.

Војвода Гурчин Сланчанец
в' раце ми држи дуљбија.
Рипна Алексо на нозе
и зеде да ми зборува:
- „Слушајте, браќа војводи,
што збор зборува орлето,
солзи крвави ми рони,
в уста ми носи знамето“.

Орлето грачи, говори:
„Четите да ѝ збериме
горе Пелистер планина“.
Рипна Сланчанец на нозе,
в' раце ми држи дуљбија,
се тој ми гледа низ поле,
низ тоа поле Битолско.

Едно ми време догледа,
догледа силна потера:
Сите сос' бели атови,
сите сос' пушки мамѕери
и с' тие долги ножови.

Рипна ми Груев на нозе,
в раце ми зеде малихер,
двајсипет пати испука,
дур' да се зберат четите.

Дофтасаја ми четите
на чело с' Ѓорѓи Сугарев
сос' триста души кумити
горе в' Пелистер планина.
Таму се тие удрија,
ситички и загубија,
ни еден жив не се врати.

Даме ми распна знамето,
под знаме собра четници,
голем подарок им даде,
зашчо се братски бореа,
ни еден не се издаде.
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Саб Сеп 19 2015, 21:05

..od borbat protiv bugarofasistickite svinji
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Саб Сеп 19 2015, 21:10

edna univerzalna, seopfatna, koja ne moze da se ukrade, prepee na tugj jazik, kako krst za vampiri da begat e.Едно име имаме

Покрај Егеј, Македонци,
покрај Вардар, Македонци
и под Пирин, Македонци
славно име, непокорно.

Едно име имаме
во душата го носиме,
за тебе живот даваме
о, Македонијо!

Како килим полиња,
а до небо планини,
реките златоносни,
а езера, бисери.

Едно име имаме
во душата го носиме,
за тебе живот даваме
о, Македонијо!

Мајко Македонијо
балканска убавице,
кој се родил во тебе
и живот дава за тебе.

Едно име имаме
во душата го носиме,
за тебе живот даваме
о, Македонијо!
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by king Чет Фед 04 2016, 12:50

Песната „Македонско девојче” денес слави 50 години – еве која е приказната за неа


http://netpress.com.mk/prikaznata-za-pesnata-makedonsko-devojce/
king
king

Posts : 11124
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Чет Фед 04 2016, 13:06

за битолчанка м?

Razz Razz Razz

Вековита нека е!

Smile Smile Smile
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Чет Фед 04 2016, 14:37

so se kleberis Smile ne e za babati
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Нед Мар 05 2017, 16:27

edna od najdubavite , za Jane Sandanski..
sekoja cest, za  PARTIOTSKITE pesni na ZLATKO Origjanski,alal neka mu e!
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Нед Мар 05 2017, 16:29

skoro OSUM minuti istorija sekoj stih e na mesto , se ' e na mesto.
da mi ja ispee Zlatko ovaa na masa-  zaedno ke peeme, a bogami I ke krsime, a ke ima I lepenje suski Cool
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Нед Мар 05 2017, 16:30

VOL напиша:edna od najdubavite , za Jane Sandanski..
sekoja cest, za  PARTIOTSKITE pesni na ZLATKO Origjanski,alal neka mu e!
А оти тогаш ова му го прат на Ориѓански м?

чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Нед Мар 05 2017, 16:38

ova e..... sramota
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Нед Мар 05 2017, 16:40

aman be,, deca..aman
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Нед Мар 05 2017, 16:52

VOL напиша:aman be,, deca..aman
Ова твоево аманосвање не е доволно за то шо го прат интрументализираниве деца.

Малку му е воспитната од фрчковски, малку!!!
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Нед Мар 05 2017, 17:57

ostaj frckovski.
od nego se' moze da se ocekuva,aroganten e, nasilen, kurle.
samo sto dosega izbegnuva sredba so-maz.
ama znae da zapleska zena, ili momce.

Zlatko Origjanski.. hm.
coekot e dobar vo toa sto go raboti. ubava muzika!
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Нед Мар 05 2017, 18:17

VOL напиша:ostaj frckovski.
od nego se' moze da se ocekuva,aroganten e, nasilen, kurle.
samo sto dosega izbegnuva sredba so-maz.
ama znae da zapleska zena, ili momce.

Zlatko Origjanski.. hm.
coekot e dobar vo toa sto go raboti. ubava muzika!
Не оставам за фрчковски бе!

шо? требаше да дозволи ќоси пилиштари недоквакани да го понижат?!

а за то дека тепал жени по паркинзи, знајш шо?... ако некоја мене ми си фрли да ме тепа, па би сакала чоекот до мене да изреагира наместо да дреми и гледа кај шо јадам ќотек!

Ориѓански да!, врвен уметник е чоекот и музиката му е преуба
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Нед Мар 05 2017, 18:19

e 9ebi ga.
nekoj treba da gi pribere decistava.
ke se tepame, so site predavnici, ako treba- a jas velam deka treba da se istrebat, a ne da se tepaat.

a ima, masala, imaaaa..
mazi so mazi da se vidat, vo oci

frcko , iskreno, ne vredi da mu se pustaat deca. treba maz, nekoj cetvoren, zelezarec, so proleterijatska desnica, da vidi frle kako se kalese celikot, nekogas...
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Нед Мар 05 2017, 18:24

Децава треба прво да ги прибери некој ербап па да ги згрбај од ќотек.

Нели, така се кали челикот ем ум се тура кај шо го нема по твое ене погоре.
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Нед Мар 05 2017, 18:26

ili, na nekoj -ovoj, vakov da mu mavne samar,
Музика на Македонците... 10din-Custom

t.e neka proba Twisted Evil
problem e sto ovaa rasa, nema da ja sretne, iako e na izmuiranje.
ama daj boze , da im se sretnat patistata na Frle so nekoj so mu e se preku qr..
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Нед Мар 05 2017, 18:28

Чоек, дај бе не спинувај. 

Фрчовски е еден од авторите на нашиот Устав!!!
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL Нед Мар 05 2017, 18:29

чучулига напиша:Децава треба прво да ги прибери некој ербап па да ги згрбај од ќотек.

Нели, така се кали челикот ем ум се тура кај шо го нема по твое ене погоре.

nee.ne za kjotek, ne .
zosto?
deca se. idnina. treba um,
vidi go Zlatko, kako izgleda, ko od konz.lager da e izlezen, sucka.
mozda I ke go istepaat. greota be.
ama ovoj Frcko, masala, ko petel, samo radi godinite ( 60?) ne bi go somlel (mozebi) nekoj, iako se odnesuva kako razgaleno aristokratce, na koe se mu (bilo ) dozvoleno, nesoodvetno za godin(k)ite.
Zlatko I Frcko ne gi stavam vo isti kos.
ne radi politikata- nivna rabota, sekoj neka si go nosi tovarot sto si go stavil na vrat.
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Нед Мар 05 2017, 18:33

Добро бе, кој ве учи, кој ви кажва така да плукате луѓе битни за Македонија?

Сакале вие или не, Фрчковски е многу битна личност за Македонија со то шо е еден од творците на нашиот Устав. Плукајќи го него, плукате по Уставот.

Незнам како не разбирате бе!
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Нед Мар 05 2017, 18:46

Какви испади?

То еднаш шо си ја бранел сопругата (бремена ако арно памтам)

и сега ова?

Дај ти се молам!
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига Нед Мар 05 2017, 18:47


чучулига напиша:Добро бе, кој ве учи, кој ви кажва така да плукате луѓе битни за Македонија?

Сакале вие или не, Фрчковски е многу битна личност за Македонија со то шо е еден од творците на нашиот Устав. Плукајќи го него, плукате по Уставот.

Незнам како не разбирате бе!


 е токму тука си најмногу грешка:прво МЕНЕ никој не ме учи  Very Happy , доволно сум не-глуп (за памет не можам да судам, којзнае ..) за да си градам свое мислење, за луѓето .. посебно „видните“ .

НЕ ПЛУКАМЕ по Уставот. плукаат некои деца по фрчко и некои други.
политички препукувања. тоа е.
Ај сега вајс-верса: дали фрчко го ШАМАРАШЕ женскиот род- кога лупна жена на паркинг? м
дај те молам.
Трудна беше тогаш жена му на фрчковски или не?
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Музика на Македонците... Empty Re: Музика на Македонците...

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот