Форумска ЕТИКА, виртуелниот vs реалниот свет, психологија на форумашите
2 posters
ВЕТЕРНИЦА :: ФОРУМИ :: ОПШТИ МУАБЕТИ
Страна 1 of 1
Форумска ЕТИКА, виртуелниот vs реалниот свет, психологија на форумашите
Ima sto da se pise, neli?
smetam deka so sodrzajni postovi koi ke mozat da privlecat vnimanie, ke vi opstoi i forumov.
ima sto da se napise ovde, a posle ovaa tema i ke se podobri nivoto na komunikacija na ovoj forum.
eve vi ja spakuvav i ovaa tema , vi falese
smetam deka so sodrzajni postovi koi ke mozat da privlecat vnimanie, ke vi opstoi i forumov.
ima sto da se napise ovde, a posle ovaa tema i ke se podobri nivoto na komunikacija na ovoj forum.
eve vi ja spakuvav i ovaa tema , vi falese
VOL- Posts : 17150
Re: Форумска ЕТИКА, виртуелниот vs реалниот свет, психологија на форумашите
na primer, sigurno e mnogu podobro da se ovozmozi opcijata " mi se dopagja/ne mi se dopagja" za sekoj post /komentar odosto da se kuka i kodosi na privatni poraki.
taka bi se izbegnale forumski tajfi, grupiranja po raznorazni osnovi i interesi.
zatoa sto seuste, ako se "simne murto , se kacuva kurto" ovde, i top tema e zatvaranjeto na vodenica. Bagazot od vodenica se nosi i ovde, (mene licno mi e seedno, ja sum "unlike" i tamu i vamu.)
Samo smetam deka po-fer e ako se ovozmozi forumska diskusija namesto kokodakanje so privatni poraki.
taka bi se izbegnale forumski tajfi, grupiranja po raznorazni osnovi i interesi.
zatoa sto seuste, ako se "simne murto , se kacuva kurto" ovde, i top tema e zatvaranjeto na vodenica. Bagazot od vodenica se nosi i ovde, (mene licno mi e seedno, ja sum "unlike" i tamu i vamu.)
Samo smetam deka po-fer e ako se ovozmozi forumska diskusija namesto kokodakanje so privatni poraki.
..prodolzuvam: Premnogu bezvezni temi - a forumot e za politika, Istorija ne gledam, mozebi fali,zatoa stoe tesno vrzana za politikata.
Супер си конструктивен В.
чучулига- Posts : 13528
ijaaaaчучулига напиша:Супер си конструктивен В.
primer: zosto frustracijata da se reflektira duri od naslovot na temata?
da ne se najde nekoj "pogoden" nema da spomenuvam dosegasni slucai,
ako mene mi smeta ( ajde neka e ova forim za politika..) nekoj politicar NN, treba li vo uste vo naslovot da stavam : "pederot NN I negovoite gnasotii"?
toa e mozebi poveke za moderatorite, ama eve eden prost primer
na "Utopencia" pred potopot se dozvoluvase se' I sesto. ama pred-pred potopot ostana edna tema, (kurvi li se makedonkite) ..
I NIKOJ ne a izbrisa, prepravi.. Mnogumina ovde zalaci i ozalosteni kon Utopenica, NE IM SMETASE takov naslov.
(ako od seir prema "Vol" si sedea na raat, togas situacijata e mnogu zabatalena...)
da ne se najde nekoj "pogoden" nema da spomenuvam dosegasni slucai,
ako mene mi smeta ( ajde neka e ova forim za politika..) nekoj politicar NN, treba li vo uste vo naslovot da stavam : "pederot NN I negovoite gnasotii"?
toa e mozebi poveke za moderatorite, ama eve eden prost primer
na "Utopencia" pred potopot se dozvoluvase se' I sesto. ama pred-pred potopot ostana edna tema, (kurvi li se makedonkite) ..
I NIKOJ ne a izbrisa, prepravi.. Mnogumina ovde zalaci i ozalosteni kon Utopenica, NE IM SMETASE takov naslov.
(ako od seir prema "Vol" si sedea na raat, togas situacijata e mnogu zabatalena...)
Чоек, на форум секој треба да е слободен да пиши за шо сака.
Едноумие е убиство за форум.
Едноумие е убиство за форум.
vrabec. procitaj go naslov.
i probaj da razberes sto pisuvam.
nikakvo ednoumie ne e ako se pisuvaat konkretni raboti,na primer, pokazani, dokazani..
Primer
dali NN zgresil? dokazano. da. dali odlezal .da. dali priznal? da
i sega kade lezi "zajakot" sto nemozes da go vidis:
- ako e "nas" automatski e ..... zrtva na vlasta?
- ako e "nivni", togas "garant" nesto ne im idel po keif?
toa e ona "povekeumie" a ne ednoumie za koe pisuvas.
No dali e ok, da se koristi istata matrica za sekogo?
Ok li e da pisuvam deka nekoj NN novinar e bespravno vo zatvor, samo zatoa sto tie sto go zatvorile , ne mi se ok? i da bide toa povod za mal million navredi i sekakvi zborovi i kvalifikacii.. a se zapocnalo od NN novinarot?
bi rekol."cekaj da ja vidam i drugata strana"
za sto go gonat? sto e tuzbata, sto mu e grevot?
otprilika taka nekako , vrabec.
a ovde., za zal ne vidov NIKAKVA etika.
Paradoksot e sledniot:
da kazese partijata X deka ima resenie za propustite na partijata Y, na nacin koj KE JA ZAINTERESIRA publikata, togas mislam deka ima progress, a mozen i uspeh.
Ama ako nekoj od partijata X kazuva kolku e gresna partijata Y, pritoa upotrebuvajki "NEBANJAT" recnik, ili pak partijata Y da kaze za partijata X deka se "xyz-njari" i "xyz-talgicari",
celata rabota se vrti vo krug
a diskusijata ja vodat nedokvakani , malodusni i neodgovorni.. Od toa ima samo steta.za obete strani.
dali sega ti e pojasno?
Primer
dali NN zgresil? dokazano. da. dali odlezal .da. dali priznal? da
i sega kade lezi "zajakot" sto nemozes da go vidis:
- ako e "nas" automatski e ..... zrtva na vlasta?
- ako e "nivni", togas "garant" nesto ne im idel po keif?
toa e ona "povekeumie" a ne ednoumie za koe pisuvas.
No dali e ok, da se koristi istata matrica za sekogo?
Ok li e da pisuvam deka nekoj NN novinar e bespravno vo zatvor, samo zatoa sto tie sto go zatvorile , ne mi se ok? i da bide toa povod za mal million navredi i sekakvi zborovi i kvalifikacii.. a se zapocnalo od NN novinarot?
bi rekol."cekaj da ja vidam i drugata strana"
za sto go gonat? sto e tuzbata, sto mu e grevot?
otprilika taka nekako , vrabec.
a ovde., za zal ne vidov NIKAKVA etika.
Paradoksot e sledniot:
da kazese partijata X deka ima resenie za propustite na partijata Y, na nacin koj KE JA ZAINTERESIRA publikata, togas mislam deka ima progress, a mozen i uspeh.
Ama ako nekoj od partijata X kazuva kolku e gresna partijata Y, pritoa upotrebuvajki "NEBANJAT" recnik, ili pak partijata Y da kaze za partijata X deka se "xyz-njari" i "xyz-talgicari",
celata rabota se vrti vo krug
a diskusijata ja vodat nedokvakani , malodusni i neodgovorni.. Od toa ima samo steta.za obete strani.
dali sega ti e pojasno?
VOL напиша:vrabec. procitaj go naslov.
Ditto
Не В. не ми е јасно, глупа сум ко тркало.
Ама барем знам дека ни ти, ни тој, ни таја, ни вие, ни тие ,ни никој не ги гледа работите јас како шо ги гледам, доживувам... а форумов е место кај шо то шо ќе сакам, ке го напишам.
Ако некој не се согласува со мене, се надевам ќе се отвори дебата кај шо: ако сме разбрани - ќе се разбериме, ако не сме - нема, ако сме гнасни - ќе се изгнасиме... а при процесот, сите, и учесниците и набљудувачите ќе најдат нешто да извлечат од се' то шо ќе ги напрај поарни.
Ама барем знам дека ни ти, ни тој, ни таја, ни вие, ни тие ,ни никој не ги гледа работите јас како шо ги гледам, доживувам... а форумов е место кај шо то шо ќе сакам, ке го напишам.
Ако некој не се согласува со мене, се надевам ќе се отвори дебата кај шо: ако сме разбрани - ќе се разбериме, ако не сме - нема, ако сме гнасни - ќе се изгнасиме... а при процесот, сите, и учесниците и набљудувачите ќе најдат нешто да извлечат од се' то шо ќе ги напрај поарни.
ne se prai glupa, zosto jas ne te praam glupa. tuka mislam deka zavrsuvaat "ja sum glup/a nisto ne razbriram" igrite..ok?
Нема проблем од моја.
ВЕТЕРНИЦА :: ФОРУМИ :: ОПШТИ МУАБЕТИ
Страна 1 of 1