ВЕТЕРНИЦА
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

„Заедничката историја со источните ни соседи“..според З.Заеб.

+4
Spray
concrete
чучулига
king
8 posters

Страна 3 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

„Заедничката историја со источните ни соседи“..според З.Заеб. - Page 3 Empty Re: „Заедничката историја со источните ни соседи“..според З.Заеб.

Пишување by Прч Саб Сеп 15 2018, 15:07

Како што ја дефинира еден од нивните граждани, со негови зборови: “разбојническа држава“. Ја викаат уште и 'шибана држава“, “мутренска мафија“ итн. А за песните, не е само таа. Преведуваат и преправаат што ќе стигнат. Почекај уште малку, да заврши работа заев со Грција, после ќе не стават на блгарски третман и ќе ни наплатуваат авторски права за “едно име имаме“, “чакам те, њама те“, и “празна чаша на стола ми“.
Прч
Прч

Вратете се на почетокот Go down

„Заедничката историја со источните ни соседи“..според З.Заеб. - Page 3 Empty Re: „Заедничката историја со источните ни соседи“..според З.Заеб.

Пишување by VOL Пон Сеп 17 2018, 19:36

povekje ke lici, nekoja karikatura so nekoi ludacki kosulji, besni zajaci, zuti kombinja i slicni... ama ne e ni toa smesno, strasno e.
VOL
VOL

Пишување by чучулига Пон Сеп 17 2018, 19:39

А ме интересира... ќе се усогласуват прво грците и бугарите меѓу себе како да не' усогласат или?  Да не се степат бе море кој прв ќе усогласува, м? ДА не бидни некој рат па пак Мие криви!?! pale
чучулига
чучулига

Пишување by VOL Пон Сеп 17 2018, 19:45

VIE sekako ste krivi.
VOL
VOL

Пишување by чучулига Пон Сеп 17 2018, 19:50

Мхм...

е ко така, ВИЕ сте криви!
чучулига
чучулига

Пишување by VOL Пон Сеп 17 2018, 19:53

nie makedoncite, ne mozeme da bideme krivi vo Makedonija.
a vie, severno..stokurznam sto ste...
barajte si ja severna kaledonija, sviripicojna, severna zajacarija, severna fekalija, ili ne znam sto vekje barate, ova e Makedonija, uredena kako Republika Makedonija.
ne znam sto ne e jasno..
VOL
VOL

Пишување by чучулига Пон Сеп 17 2018, 19:56

мхм...

и?

шо ќе прајте по 30ти септември?
чучулига
чучулига

Пишување by VOL Пон Сеп 17 2018, 20:02

so ke prajme?

pa spored vas- ke seknel vazduhot za disenje.
ke soprela rotacijata na planetava
ke se zatemnelo neboto
ke  pcojsalo sonceno
muvine ke narasnele ko slonoi i ke ne izeele

a spored mene... ke se izmocam da ti kazam pravo, nakaj 4 saatot nasabajle, zamizan, i pak ke se buvnam da dospijam.
.. a i ke se iznaprdam, bas mi e gajle, nit me slusa nekoj nit pa mi e gajle.

a nakaj ses ke si sVARAM edno kave, i ke go srkam dodeka si cesam lev testis, desniot ke go drapam posle ko ke oblecam farmerki za na rabota.

ah, da. zaborajv.
ke si zemam bilten za sportska za da ZAOKRUZAM ona sto najvise mi se isplati, par parovi, samo edna golema muka si ima, fiks ili sistem da igram...

zatoa ZAOKRUZETE, gragjani na Makedonija, zaokruzete na glasackoto livce co sportlajf, mozzart, zlatna!

moze nesto i ke ni se padne, a ako ne- ne e kraj na svetot!

kako nekoj sto jade trici denovive..

ete toa ke pram. kako i site drugi  toa sabajle.

a so, vie demonstrativno ke seknete da disite vazduh za da dokazete deka e kraj na svetot?
VOL
VOL

Пишување by чучулига Пон Сеп 17 2018, 20:09

хмммммм.... во недела работиш?
чучулига
чучулига

Пишување by VOL Пон Сеп 17 2018, 20:12

e pa, ako e nedela, togas ke si gi cesam testisive bez potreba da oblakam farmerki.

mislam, stvarno e golema promena, sto e nedela.

drugo e edno po edno da drapas, drugo e odednas...
VOL
VOL

Пишување by чучулига Пон Сеп 17 2018, 20:19

па... во недела е ефтината струја, ќе мојш да се искапиш, нема да мора да се чешаш
чучулига
чучулига

Пишување by VOL Пон Сеп 17 2018, 20:23

ck..
mi se drapa.

a ako me mrzi, moze i nema. posto neli , nedela e.

mislam nema jas, ali slobodno koj ima zelja, moze .  Twisted Evil
VOL
VOL

Пишување by king Сре Окт 10 2018, 23:32

Ќе ни дојде ли утре официјална бугарска делегација да заеднички прославиме дел од нашата заедничка историја? Twisted Evil
king
king

Пишување by VOL Чет Окт 11 2018, 09:10

poprvo ke ni OJDE ona mrsulavo zamasteno bugaromance, Nikola Dimitrov, so negoviot politivcki privezok, Crpko ZaeB, 
na spomenikot na SVinjodar Dimitrov vo bugaristan, da mu go iscicaat do testisi na Bojko Borisov...
..vo znak na dlaboko izvinuvanje  i baranje proska sto nekoi tamu koi trebalo da bidat gragjani na severna Makedonija, digale buni, vostanija, ubivale bugaromongolski fasisti, i si ja oslobodile zemjata Makedonija od bugaromongolska fasisticka cizma...

na kakvi li maki e Crpko, so bliskite mu zajacki glodari banjati okoli nego so ovoj praznik- pa toj e staven kako pred giljotina, treba da slavi nesto sto go mrazi- a toa e makedonskiot narod koj mu gi mati smetkite i ljubovta kon istocniot sosed-  poranesna fasisticka republika bugarstan?
VOL
VOL

Пишување by VOL Пет Окт 12 2018, 04:25

Bezumnata avantura na vrhuskata na sds i nivnite zajacki podanici vodena od tezga-pazar mentalniot sklop na krastaviC-sitkacot Crpko, 
se obiduva da ja "sredi" makedonskata istorija "ednas za sekogas", ednonasocno- podanicki, kon bugaristanskite  im sponzori i rabotodavci...

ama, vidi belja! Laughing

pa, bugaromongolive vaka intervenirale vo svojata istorija i ucebnici po istorija...

I. Во учебникот по историја за III клас
Стр. 40 и 41 - Самуиловата словенска држава не треба да се преставува како Западнобугарско царство. Таа се појавува врз земји кои навистина влегувале во деловите на Бугарија, но по својот етнички облик биле чисто словенски. Да се објасни дека Самуиловата држава е типична феудална формација, во која нема и неможе да има каква било национална свест. Самуиоловата држава е пред се држава на македонските Словени.
II. Во учебникот по историја за VII клас
1. стр. 34 - Племенскиот сојуз на словенските племиња во Македонија на чело со кнезот Пребонд, треба да се истакне како прв обид на македонските Словени за создавање на своја државна организација.
2. Стр. 65 - Климент и Наум да се истакнат како јужнословенски просветители и писатели.
3. Стр. 209 и 219 - Браќата МИладиновци, како и другите македонски учители и писатели, не треба да бидат третирани како преставници на бугарската просвета.....
itn...
povekje, na:
https://mail.mn.mk/istorija/15362-Cirkularno-pismo-na-Ministerstvoto-za-narodna-prosveta-na-Narodna-Republika-Bugarija-za-ispravki-vo-ucebnicite-po-istorija

------------------

a be nekoj mora da gi dupi sdsOVCIVE , dlaboko, majkata....
VOL
VOL

Пишување by king Вто Ное 13 2018, 19:55

https://sitel.com.mk/gjorgiev-kako-najmlada-nacija-na-balkanot-makedoncite-mora-da-popushtat-za-dobroto-na-site

Како наслов подобро би било да стои....

„Како најмлада нација на Балканот Македонците мора да им го испушат  на сите“
king
king

Пишување by king Саб Дек 08 2018, 12:52

Еве ни ги ... источните ... со кои нели имаме договор за добрососедство...

https://netpress.com.mk/treba-vreme-da-zavrsi-perenjeto-na-mozocite-od-strana-na-sfrj-deka-postojat-makedonci/

...е па,  од официјални лица се негира се македонско...кај е тука добрососедството ...
..или овие нашиве под добрососедство подразбираат само ние да сме добриот комшија...
king
king

Пишување by concrete Саб Дек 08 2018, 16:05

...ќе го папаат кога тогаш коњољубците....македонскиот патлак  до пупак , а може и до крајници....одпозади... Wink
concrete
concrete

Пишување by VOL Нед Дек 16 2018, 09:55

Каракачанов: Нема членство за Македонија во НАТО и ЕУ ако не признае заедничка историја со Бугарија до 1944

https://www.mkd.mk/Makedonija/politika/karakachanov-nema-chlenstvo-na-Makedonija-vo-nato-i-eu-ako-ne-priznae-zaednichka

Krastava ovca dupla doza
prvo, nema sto da se priznava posebno, za da se zadovoli ovoj melez tataromongolski, istorijata e , DA, povrzana ( ako saka neka si ja tolkuva i kako zaednicka)
vo toj del nema sto da bara posebno- tie do 1944 bile DIVI ORDI od hunsko tatarski, do FASISTICKI okupatori, kon Makedonija.

da go popravam, posto zaboravil i toa da kaze, 
NE SAMO DO 1944, tuku i od 1944 do den denesen istorijata ni e vpletkana: taa vestacka tvorevina na istok od Deve Bair sostavena od mangali i mix na aziski sub-rasi so dominantno turkomongolski ekstrakt, denes nareceni bulgarstan, 
domicilen, na bulgarski "ezik" bez slavjanski primesi, t.e vezrija na slavjanskite jazici koja ja prifatile pa uste si ja prekrstile vo "blgarski ezik"... toa ti e kako crncite od Jamajka-potomci na robovite od kolonijata,  da im kazuvaat na Englezovcite deka nivniot jazik e Jamajkanski ( inaku na Jamajka se zbori engleski!) samo zatoa sto tie taka umislile...

da ne dolzam, naci, i OD 1944 sme "zaedno" so istocnovo pleme
so toa sto ne sabotiraat, sirat propagandi, neprijatelstva i tn! 
jazikot na omrazata niven i na nivnite podopasesti agitprop domasni predavnici e za Ginis.

i vtoro 

Ovaa bedna pijano drogirana kreatura vo likot em formata na nekakov si minister za gluposti, po site merila i standardi dosega bi trebalo da zavrsi vo Sanatorium- otsek: Laboratorija za opitni istrazuvanja na egzamplari von ramkite i ekstremite na homosapiensot.

samo, koga ke vidam kade se' mu pali vakvoto odnesuvanje, se prasuvam dali e on "opasnosta' ili ovie kaj nas koi mu se ligavat i se' ke napravat za da go zadovolat.

tuku, imavme nie valjda nekoja si beda od minister, soodvetno na Karakacanov,da replicira, da postavi protestna nota, da iskomentira, barem....?
imavme? ma dajte..., dobar vic... sega mi kazaa deka toa da ti bide nikoj drug nego glavom i bradom licno , sekerinska...

dobar vic.. do samiot kraj e smesen, ali krajot na vicot e tragicen. 
isuse boze.
VOL
VOL

Пишување by concrete Нед Дек 16 2018, 14:23

??? Може некој знае која книга е тоа???
„Заедничката историја со источните ни соседи“..според З.Заеб. - Page 3 1800_10
concrete
concrete

Пишување by VOL Нед Дек 16 2018, 14:39

da.
i ja imav vo raka, kako skripta edno vreme
ako ne se lazam, od krajot na 19 vek e , iljadaosumsto i nekoja..( pred Ilindensko). 
skoro da sum siguren deka e PRED balkanskive vojni.
ako dobro se sekjavam, aj neka i ne sum bas za periodot korekten, mozda , velam, so rezerva. 
ama ako procackame ovde, mislam deka i na forumov, imam vakvo nesto postavuvano, ako ne i na  onaa Utopenica.

seedno. fakt e, postoi, site TRI sosedni drzavi ne samo sto ne prepoznavale kako nezavisen narod, vo odredeni periodi , tuku i PISUVALE vo oficijalni dokumenti , dostapni za sekogo, a so drzaven pecat, i sluzbeni izvori.
Bukvarot, kaj grcite, popisot i ucilistata kaj istocnive, knigive kaj severnive...

ima eden KUP ( mal, zatoa sto brzo-brzo se obifuvale da si gi zatskrijat "otkritijata") no siguren i neprikosnoven- ne sponzoriran od nicii tugji interesni tuku tokmu grko-srbo -bugaro pa i ako sakate albano drzavni intitucii!

ako ja najdam ke ja postavam, ili ke ja prepratam, lesno se naogja po mreza, ti velam kako skripta ja imav vo raka. sepak treba da se procita celata. 

ona na sto skrenuvam vnimanie , VNIMAVAJTE: srpskata politika , veli deka imalo 1 300 000 makedonci ( vo ona vreme e ogromen broj!skoro kolku sto ima denes, - samo vo denesna Republika Makedonija , posle stotina godini, sto dokazuva deka uste togas broele i vo Pirin, i Egej i Korca!)
a samo 500 000 Hrvati.

znaci i vo takvi uslovi na propaganda,
srbite gledaat vo hrvatite- pokatoliceni srbi,
"neoslobodeni: - koi bile vo ramkite na Avstroungarskata imperija.

e sega , prepoznavaat Makedonci - 1 300 000, a hrvati 500 000... dvaipolpati pomalku?

fakt e deka , osven vo Dalmacija, ostanatiot del na hrvatite i ne bile bas za zaednicka drzava,no fakt  e deka i hrvatite i slovencite sonuvale za sloboda - pa i za Jugoslavija. toa e nivna ideja.

Srbite vekje si imale drzava.  Uslovite na Makedoncite bile poteski od onie na Hrvatite, zatoa sto sme bile pod otomansko, a tie pod avstroungarsko, no stepenot na tiranija e nebo i zemja. niv barem verata im bila ista...

no, dobro e da se znae, da ne se zaboravi, posto koga ke trgnat UMOBOLNIVE menuvaci na istorijata ( ke smenite, qrac so banana!)  ne znam dali ke uspeat i ovie KNIGI so FAKTI da gi smenat, posto, ISTORIJATA na Makedonija ne pocnuva od dekemvri 2016 , spored zajackiot kalendar, ili od 1991, spored kalendarot na SDS>
pa ne e toa moja izjava, ili fakt, eve , toa ne e ni MAKEDONSKI izum, vidis fino lepo kako SRBIVE si napisale pred povekkje od 120 godini deka ne samo da ima makedonci , tuku  gi ima i vo Egej i Pirin i nasekade niz Balkanov.
VOL
VOL

Пишување by king Нед Дек 16 2018, 17:50

Никола Симиќ .... во Тесна кожа ми се чини беше ....

„Овом народу лакше улази у гузу него у главу“
king
king

Пишување by king Чет Фед 21 2019, 21:56

https://lokalno.mk/zaednichki-ke-se-chestvuvaat-tsar-samoil-sveti-naum-i-sveti-kliment/

Што?
Зар не оставија 11 октомври сами да си го славиме? Twisted Evil
king
king

Пишување by Spray Пет Фед 22 2019, 05:45

Затоа што насушна потреба им беше на бугарите да се пронајдат некако во историјата, да си направат претстава за себе и за својот идентитет особено во тие времиња.
а на нашите политичати од власта, да остварат некои агенди кои ни самите не ги размислувале пред да дојдат на власт, барем не сите.

за историчарите, најненормалната работа што може да се случи се случи

Историјата е наука која тежнее да дојде што поблиску до вистината користејќи научни методи на докажување на нештата, а не, како што пишува во насловот- до овие одлуки е дојдено заради добра волја, намера, добрососедство (?!)
Вистината, реалните факти и состојби од некој период во минатото се истражуваат и обелоденуваат, тоа е целта на историјата а не сонот и желбите на некој неук но алчен и сервилен полиитичар.

Кој и да е во нашиот дел од комисијата, мора под итно да се преориентира на друга професија, препорачувам трговија и угостителство, или во циркус како магионичар илузионост, да манипилира со публиката за аплауз на крајот.
но со наука посебно не со историја не смее да се бави. премногу е сериозна за луѓе кои фактите ги замениле со илузии и фантазии .

па, ако секој ден при одење на училиште , некое дете насилник те малтретира но од другата страна на улицата, те навредува , се заканува, мава со камења, но не ја преоѓа улицата, а ти одеднаш тргнуваш кон срредината на улицата и му го поддаваш ранецот во кој има се и сешто, и храна.. Насилникот за некое време нема де задева, ќе биде задоволен. Додека не ти изеде се од ранецот не си земе што сака, ранецот и книгите ќе ги фрли а ти се движиш по средина на улицата , изгубен и без ранец за училипте.
Но кај и да е или кола ќе те згази или насилникот пак ќе огладни и ќе посака друго да ти грабне.а тој си оди на својот тротоар.

токму така изгледа оваа ситуација со комисиве со бугарите.
Spray
Spray

Пишување by Sponsored content

Sponsored content

Страна 3 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Вратете се на почетокот

- Similar topics