Американскиот амбасадор во земјава, Џес Бејли во текот на целиот избирачки ден можеше да се забележи по избирачки места низ општините Кисела Вода и Гази Баба, каде што има втор круг. Овие фотографии на кои Бејли е сликан со активисти на СДСМ, покажуваат дека американскиот амбасадор директно е вклучен во изборниот процес.