ВЕТЕРНИЦА
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Да не се заборави..злосторства против македонците

4 posters

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Саб Апр 04 2015, 02:10

Ova e svedostvo na eden pripadnik na cinovnistvoto na bugaristanskata okupaciona vlast...da ne se zaboravi- duri i pri site obidi da se prikrijat zlostorstvata na bug. fasisticki okupatori, i da se pretstavat kako "osvoboditeli" eve sto samite tie svedocat....


бугарскиот режим не се разликува со ништо од српскиот, се протестира против дојденото чиновништво, се истакнува дека Бугарите од старите предели не ги сакаат Македонците, дека големиот дел од чиновништвото е корумпиран итн. Но, над се` стои тажниот спомен на тепачките“ – пишува инспекторот на Битолската област Коста Црнушанов во својот Доверлив извештај до Министерството на просвета на Бугарија од 18 февруари 1942 година.


Коста Георгиев Црнушанов (Прилеп, 23. I. 1903 – Софија, 10. X. 1996) е општественик од Бугарија, Во текот на Втората Светска Војна се враќа во Македонија за време на окупацијата. Во периодот од 1941 до 1944 година работи како училишен инспектор и го редактира битолскиот весник „Пелистерско ехо“.
На 18 февруари 1942 година, како инспектор на Битолската обласна училишна инспекција, Ценушанов испраќа

Доверлив извештај до Министерството на народна просвета на Бугарија (Бр. 592,12. II 1942 г.), во кој се осврнува на репресалиите на бугарскиот окупатор во Прилеп по вооружената акција од 11 октомври 1941 година, извршена од Прилепскиот партизански одред.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Саб Апр 04 2015, 02:12

Во извештајот потпишан на 1 февруари 1942 г. во Битола, за насилијата извршени врз населението од Прилеп, Црнушанов меѓу другото ќе наведе:


„Податоците што ги изнесувам во повеќе случаи се проверени лично од мене особено што се однесува до охридската, бродската и дел од прилепската учебна околија коишто ги обиколив кон крајот на месец ноември и првата половина на месец декември 1941...


На прво место е диверзијата на прилепските (партизани н.з.) против органи на власта и масовните репресалии кои уследија над прилепското граѓанство. Познато е дека во Прилеп се имаше создадено одамна енергична  група која во духот на општата заповед направи неколку обиди за саботирање на тунели, полициски участоци,... излегување во планина со оружје в рака и др.

       Таа енергична група уште во српско време се пројави во учеството на националните пројави на месното население, од кои најголемо беше празнувањето на Илинден во летото (1940 година), кога огромно мнозинство од народот се собра и викаше за слободата на Македонија и против Србите. Беа извршени затворања...


И еве во октомври оваа година, таа група изврши напад против полицискиот участок, уби случајно еден полициски стражар, фрли бомби, предизвика престрелка, гонење,

 
а потоа започна блокада на градот извршена од воените и полициските власти и започнаа безогледни малтретирања - тепања.
Нападот беше вечерно време и малтретирањата - тепањата станаа исто тогаш, продолжувајќи и другиот ден. Не ми е работа да истражувам кои се одделните виновници за малтретирањата - тепањата нити да ги барам одговорните. Редовните власти известувале за сето тоа одделно... Јас сакам да истакнам само неколку факти кои ја објаснуваат сегашната психичка состојба на граѓанството - независно од причините. Зошто на лице е еден огромен број тепани граѓани... и тоа потцртувам - и невини.

...Тој народ сега е попарен: тепан е, огорчен е, разочаран е. Последната посета дури ме уплаши со претерано строгата оценка што не одговара на вистината, но е речена со гнев, дека бугарскиот режим не се разликува со ништо од српскиот, се протестира против дојденото чиновништво, се истакнува дека Бугарите од старите предели не ги сакаат Македонците; дека големиот дел од чиновништвото е корумпиран итн. Но, над се` стои тажниот спомен на тепачките. Што претставуваат тие? Според извори во кои јас не можам да се сомневам ниту за момент, во состојба сум да дадам точни податоци.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Саб Апр 04 2015, 02:18

......Очевидците и постраданите ми рекоа со плачење: ако некој гледал како глутница волци ги напаѓа стадата, може да си претстави точно како изгледаше затворањето и тепањето на прилепските граѓани. Фаќан беше секој и каде и да бил најден: дома, во кино, на улица, во кафеана и друго, дотеруван беше во участокот, а оттаму во затворот. По патот, дури беа дотерани до участокот, тие беа тепани до истоштеност и пцуени со мајката македонска мрсна (гнасна - б.р.)! Кој бил тепачот? Се` само полицајци, војници и некои од началството, вклучително и бившиот полициски началник на Областа.
Тепани беа со кундаци, со стапови, со цевките на пушките, со летви и нозе. Удираа слепечкум: по главата, по грб, насекаде каде ќе стигнат.

        Потоа речиси сите беа ослободени како невини. Од околу 300 души во почетокот затворени и тепани беа задржани само 70 лица, а на следниот ден од нив останале задржани само неколцина, а сите други беа ослободени откако јаделе ќотек. Некои од нив поради тешкиот ќотек беа дотерани по куќите со кола поради тоа што не можеле да одат...


...Тепаните се на различни возрасти, од младинци до 70-годишни луѓе, како што е случајот со Митре Лазаров, којшто бил однесен на раце во својата куќа поради тешки телесни повреди. Никогаш тој човек не бил комунист. Најинтересно е дека покрај малтретирања -тепања, вршеле и ограбувања на лицата: им ги земале парите и други вредности како пенкала, часовници и друго. Тоа го правеле и полицајците и војниците. Колку за илустрација еве неколку имиња на пострадани па тој начин: Митар Костов од с. Витолиште-Мариовско, на кого му е земен часовник во вредност од 2.400 лева; Ѓорѓи Бојаџиев, на кого му се ограбени 605 лева; Васил Азманов, на кого му се земени 800 лева; на Борис Чалев по тепањето му е земено пенкалото во вредност од 1400 лева; на споменатиот Трајан Милошев му е одземено портмонето и пенкалото, малтретирањата - тепањата се вршеле без распит и без директен повод, земаат човек, го тепаат и го пуштаат.


Меѓу тепаните има и многу Турци, коишто немале ни абер за комунизам... Има осакатени луѓе, болни, исто така ограбени од војниците.
Тепачките се вршени со тапата страна на сабјата на фелтфебелите, со пушките, и со се` што ќе им паднело во рацете. Кинети им се фесовите, пцуена им е мајката турска, се кутнувани и тепани наземја.


      Прилеп ќе памти со десетици години до кога има живи сведоци неколку тепања: во турско време,
акцијата на разоружувањето по Уриетот кога највидните граѓани и патриоти беа претепани; во српско време во 1913 година, кога српските комитаџии ги смачкаа од претепување мнозина Бугари пред очите на целиот град; сега пак од нашите..
.
      За таквите тепања, малтретирања нанесени од Србите на селаните од село Љубанци и Црешево - Скопско, ние своевремено во 1926 г. го оглувнавме светот со протести против Србите. Одвај сега ќе може со години да се залечи лошиот спомен. При подготовка за народен универзитет, за разни културни акции, за свечености и друго јас се натакнав на многу зла волја, мнозина ми го свртија грбот и ми изјавија рамнодушно:
не се интересираат веќе за ништо и нема ни да помислат да се занимаваат некои прилепски граѓани со работи со кои ќе се цели да се стави пепел на раната“.
(ЦДИА-ф. 177 оп. 2. 1866, пг. 61-70)
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Саб Апр 04 2015, 02:19

da ne se zalazuvaat drug pat da glumat "osvobozditeli".
stoka bugarofasticka.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by concrete Саб Апр 04 2015, 09:09

нема,...како вештачка творба кај и дај е ќе бидат демонтирани...,Македонците за Македонија, Турците у Турција , Циганите у "музучка академија" .....власите и даље ќе стрижат овци и бидат "овчари".................. Wink
concrete
concrete

Posts : 7029
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Чет Апр 09 2015, 07:27

da ne se zaboravi..
na ovoj den.pred tri godini, e napraveni uste edno zlostorstvo
na Veliki Cetvrtok pred tri godini ubieni se 5 lugje kaj Smilkovsko ezero..

se izgradi crkvata 40 macenici vednas do ezeroto. Sveti 40 macenici.
http://mkd-news.com/chao-dechki-poslednite-zborovi-na-ubienite-momchina-kaj-smilkovsko-ezero/
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Пон Апр 13 2015, 01:22

Убиства кај Смилковци

[th][/th][th][/th][th][/th][th][/th]
На 12 април 2012, е извршено убиство на петмина лица со огнено оружје кај езерото во атарот на селото Смилковци, близу Скопје. Убиените се четири момчиња на возраст од 18 до 21 година од населбата Радишани: Филип Славковски, Александар Наќевски, Цветанчо Ацковски и Кире Трпковски, како и Борче Стевковски, 45 години, од селото Црешево. Убиствата се случиле меѓу 19:30 и 22:30 часот кога биле најдени телата на убиените. Обдукцијата врз убиените покажало дека во нив е пукано од три типа огнено оружје, зашто се најдени чаури од три различни типа муниција, што сугерира дека има повеќе од еден извршител на чинот.


Истрага

Според Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, четворица од убиените: Славковски, Наќевски, Ацковски и Трпковски, на возраст од 18 до 21 година, отишле да ловат риба на Смилковското Езеро со автомобил околу 15 часот на 12 април 2012, за време на православниот христијански празник Велики четврток. Нивните тела биле откриени облиени со крв вечерта во 22:30 часот од други рибари кои веднаш ја повикале полицијата. На истото место, но подалеку од четирите тела, било пронајдено телото и автомобилот на Борче Стефковски (45), кој исто така ловел риба.За него се претпоставува дека бил убиен подоцна. Увидот на местото на настанот траел преку целата ноќ, сè до до пладне на 13 април 2012 кога телата биле предадени на судските вештаци за обдукција, а автомобилите и чаурите биле подигнати од вештаците на крим-техника. За настанот бил формиран оперативен штаб кој ја раководел операцијата, а голем број на полицајци и инспектори биле на терен за собирање на информации околу евентуалниот идентитет на убијците и мотивот. Во тој момент, во интерес на истрагата, министерството се воздржало од давање други дополнителни информации.

На 14 април 2012, резултатите од обдукцијата покажале дека во жртвите е пукано од три типа на огнено оружје, најверојатно од повеќе напаѓачи. Според министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска: „Пукано е од непосредна близина. Не би можела да кажам колку точно е таа непосредна близина, меѓутоа пукано е од блиску. Видливи се трагите на телата од момчињата од огнено оружје и смртта настапила како резултат на огнострелните рани кои се евидентни на телата на момчињата и телото на петтата жртва, кој не е дел од групата момчиња кои заедно ловеле риба.“
Автомобил „Опел Омега“ со темноцрвена боја бил пронајден на 10 километри од местото на убиствата. Министерката Јанкуловска на 16 април 2012 потврдила дека возилото што го нашла полицијата било на самото место на убиството. „Трагите укажуваат дека токму ова возило било на местото на убиството. Упатуваме апел доколку некој го препознае, го забележал, да се јави на бројот 199“, изјавила Јанкулоска.Возилото било донесено од странство и не било региститрирано во Македонија, но имало украдени регистерски таблички, кои своевремено припаѓале на Мерцедес, кој веќе не учествувал во сообраќајот.

Реакции

Убиствата предизвикаа протести од страна на граѓани на населбата Радишани, од каде потекнуваат четирите убиени момчиња. При протестите граѓаните го блокира пристапот до Радишани и Љуботенски Пат.Заради немири за време на протестот, биле оштетени пет возила, меѓу кои и еден автобус на скопскиот градски превоз.Жителите во изјавите за медиумите изјавувале дека жртвите биле „мирни момчиња кои никому не згрешиле“и побараа итно да биде расчистен случајот и да биде откриен злосторникот или злосторниците. Во населбата Радишани дошол и градоначалникот на Бутел, Петре Латиновски, кој побарал од сограѓаните да надвладее разумот.
Според министерката за внатрешни работи на Македонија, Гордана Јанкуловска, заради настанот биле мобилизирани сите полициски службеници и било зголемено полициското присуство низ Скопје за да се сопре евентуална ескалација на настаните. Според неофицијалните информации, педесеттина лица, главно жители од соседните села и населби, биле повикани на информативен разговор.

VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by king Сре Сеп 14 2016, 12:22

Одбележан геноцидот врз

Македонците во Бугарија во 1924 годинаВо организација на ОМО „Илинден Пирин“ во неделата, во Благоевград, беше одбележана 70-годишнината од геноцидот врз Македонците во Бугарија во 1924 година. По тој повод, делегација на ОМО „Илинден Пирин“ положи венци пред споменикот на Гоце Делчев во Благоевград. Пред стотина присутни Македонци дојдени од повеќе градови, пригодни обраќања имаа Иван Сингартиски, претседател на ОМО „Илинден Пирин“, проф. д-р Стојко Стојков и Димитар Иванов.
По полагањето на венците, ОМО „Илинден Пирин“ во Благоевград организира промоција на книгите „Оспорен идентитет“ и „Македонско-австралиски народен сојуз 1946-1958“ од д-р Ицо Најдовски-Перин, нашиот сонародник што живее и работи во Мелбурн, Австралија. Поголемиот дел од присутните активисти и гости од пред споменикот на Гоце Делчев се упати кон клупските простории за да присуствуваа на промоцијата на книгите.
На промоцијата свои обраќања имаа: Иван Сингартиски, во името на ОМО „Илинден Пирин“, и специјалните гости од Република Македонија, проф д-р Тодор Чепреганов, Славе Николовски-Катин и Фиданка Танаскова, а зборуваше и авторот д-р Ицо Најдовски-Перин.
Оваа промоција беше извонреден повод Македонците да се запознаат со активностите и минатото на Македонската заедница од Австралија и нејзиниот опстанок.
- Присутните спонтано отворија дебата за положбата на Македонците во Бугарија. Тие се пожалија дека се запоставени и осамени, а дека од независноста на Република Македонија до денес ниеден политичар не ги посетил. Исто така се пожалија дека сигналот на МТВ престанал да емитува, како и МРТВ. И самите не можат да разберат зошто никој не се интересира за нивната политичка и економска положба. Забележително беше дека меѓу присутните немаше претставници од младата генерација Македонци што би го продолжиле патот на своите родители и постари генерации - ни ги пренесе своите импресии од средбата д-р Ицо Најдовски-Перин.


http://novamakedonija.com.mk/NewsDetail?title=%D0%9E%D0%B4%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%80%D0%B7-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE-%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-1924-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0&id=33150212-54d0-42c9-98e2-d5ac09115f3e
king
king

Posts : 11104
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Сре Окт 12 2016, 00:21

bugaristanski fasisti I domasni predavnici
Makedonija , 1943 godina. Makedonci strelani od bugaristanski gnidi

Да не се заборави..злосторства против македонците 15028
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Нед Окт 08 2017, 09:02

da se ZNAE.

bugaristanskite GOVNA, pred 76 godini
go ubija Kole Nedelkovski.
uapsen vo Sofija,i tamu i go zavrsil zivotot...


bugaristanskite KOPILINJA , togas MNOGU DOBRO znaeja KOJ se makedoncite i koja e Makedonija..
eve ja ORIGINALNATA ploca koja e postavena na mestoto na pogibijeto: ednas kurva sekogas kurva- bugaristancite se orospiski mentalitet, cij e pogolem tamu go vrtat gazot.

togas i toa kako se podcinuvale na -POBEDNICITE.

Да не се заборави..злосторства против македонците Memorial_plaque_of_Kole_Nedelkovski_in_Sofia

..za nivna srekja, golema srekja, ovie orospinski mentali(teti) se SPASENI  od SSSR, i uste ednas vo istorijata, si go izvlekuvaat tatarskiot gaz.

Kole Nedelkovski stanuva clen na konkretna oruzena diverzanstska grupa, ne na zborovi, tuku na dela.

uapsen e , faten od bugarolajnata.

samoto negovo apsenje e prosledeno so vooruzen otpor, kako i sekogas, sam protiv site, makedonecot..
koga konecno go fakjaat, podlozen e na macenje, no nisto ne dobile, ne moze bugaristanski govna da pobedat eden makedonec.

zavrsuva na plocnik, po edni bugarogovnata go egzekutiraat- frlajki go niz prozorot, a po drugi, bidejki se slunale i eksplozii ( ili eksplozija) na bomba, znaci, "nesto se slucuvalo", t.e imalo i togas otpor!  i pred samiot kraj, prkos i nepokor.

plocata e trgnata vo istiot moment koga sovetskiot falus dlaboko im se zakopal vo tatarskiot supak, i togas e osetile posigurni deka nema da gi rasparcat na delovi..

samo sto tie imaat GAZ nemien za da se prodavaat.

a nie imame OBRAZ, za da se gordeeme.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by king Нед Окт 08 2017, 11:10

da se ZNAE.


Што да се знае ....
Наскоро ... по ревидирањето на учебниците по Историја .... ништо нема да знае ....

... ќе испадне дека со бугарите, турците, јужноциганите и србите сме си оделе на вечерни седенки со јадење, пиење, музика и по некој истрел во воздух .... Twisted Evil
king
king

Posts : 11104
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Нед Окт 08 2017, 12:29

Okje qrac revidiranje.

Da ne pocne lov na zeceva poprvo.. Twisted Evil
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Сре Окт 11 2017, 09:39

da ne se zaboravi..

SINOVITE na ILINDENCITE koi se borea protiv otomanskata vlast, i srpsko-grcko-bugaristanskite zlodela vrz makedoncite..

se isto taka ubivani od istite zlotvori.

sinot, na ilindenskiot vojvoda Petar Acev.... Mirce Acev.. ubien od bugarolajnata, vo ww2..

VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Сре Окт 11 2017, 09:46

... Svestarot vo borba so balistite... nekolkumina vo borba so grkosvinjite.
a skoro site drugi zaginati vo borba protiv bugarolajnata ili apseni izmacuvani i ubieni od niv.

e pa, ne treba mnogu matematika...

neka e cestit denot na narodnoto vostanie , 11. oktomvri!
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Саб Ное 18 2017, 07:59

Благој Јанков - Мучето
   
Благоја Гане Јанков-Мучето македонски народен херој

Да не се заборави..злосторства против македонците 220px-Blagoj_Jankov_-_SR_statue


Благој Јанков - Мучето е роден во 1911 година во Струмица, во сиромашно работничко семејство. Неговиот татко бил Минчо Коцев кој починал кога имал четири години.
Гонет е од српската власт, револуционер,кај него созреала идеата за слободна Македонија. Во своите говори на состаноците на синдикалните организации, Благој Јанков започнал се повеќе да се истакнува и затоа била забележан и од српската власт. Во Белград, за првпат бил уапсен во 1927 година, како опасен антидржавен бунтовник.
Во белградскиот затвор Главњача бил мачен и одвраќан од револуционерната дејност. Од затворот излегол по шест месеци. По пуштањето, се враќа во Македонија.
Веднаш се ангажирал во организирањето на работничката класа и синдикати. Наишол на добар одзив од кројачките работници, организирал успешен штрајк кој сам го предводил и успешно го завршил.Српската полицијата повторно го прогонувала, Во една штрајкувачка демонстрација бил повторно уапсен од полицијата и одведен во затвор.
Со своето револуциенерно дело се афирмирал како член на покраинскиот комитет на  Македонијаа. Во тоа својство бил упатен за инструктор во  источна Македонија. Во 1941 Станал и организатор на првите спротивставувања на бугарската фашистичја окупациска власт во родниот град Струмица.
 Бугарската фашистичка полиција ја открила неговата работа. . Во една провала, полицијата извршила напад. Славчо Стојменски кој бил со Благој во престрелката со полицијата бил убиен, додека Благоја, ранет, успел да се извлече од канџите на бугарските фашистички полицајци.
Во многу тешки услови ја продолжил револуционерната работа. Бугарскиот Воен Суд го осудил на смрт во отсуство и издале потерница со награда за него.
Во јуни 1944 година бугарите го откриле неговото скривалиште, во домот на Спиро Захов во Струмица. Настанала нерамноправна борба на градските улици, во која Благоја херојски загинува.

da se znae,da ne se zaboravi, KOJ E koj
VPROCEM. krvta na heroite koi zaginale za Makedonija e crvena, a krastavickite na zaeB zeleni , ima razlika, no toj nikogas toa nema da go svati.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Саб Ное 18 2017, 08:07

off topic>

otvoreno prasanje do BANJATITE koi tolku mnogu vristea za smena na grujo, ( ko da e toa resenie za site maki nasi) pagjaa vo trans na likot em deloto na zaeB:

sto ne vristevte, koga zajacarnikot na celo so zae, se guzea pod bugaristansko zname, a crpnatiov ja ponizi Makedonija pred istocnite vi "brakja"?
nema,a?


e pa, "drugovi" banjati, od Mokrenica, ili onaa bljuvotina na propaganda takanarecena -utopenica, iliti sto si ja poznavavte kako- "v0deniсa", i "sestrinskite" vi "naslednicki" za melenje tvrdi fekalii


cekam povolen moment, da go OPNAM  "zidot na sramot" da se znae KOJ e KOJ  vo celava ovaa  vasa zajakojada, pa da ve OPNAM site red redum..

malce VOL da vi nacuka "EKSLUZIVNI BOMBI"pa da vidite sto e seir,


da se sramat pokolenija od vas,a vie , ko sto vi se suratite mrsulavi dalboko kon zemjata, da se podnavednete uste ponisko, od SRAM .


bivase zaradi mrznja kon eden edikojsi Grujo da MI ( NI) ja prodadete Makedonija??!?!
toa ne e VASA zemja, vase ime, nacionalnsot, jazik. nasata NEMA da ni ja zemete.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Пет Фед 23 2018, 21:30

bugaristansko- siptatskite krvnici nekogas i sega.
denes ohrabreni od domasnive glisti, zajacki kopilinja

da ne se zaboravi:
siptarsko-bugarskite zlostornici vo 1915 godina, go napagjaat mirnoto nevooruzeno nevino civilno naselenie, vo prilepskoto seli Dolgaec.

edinstvenoto alibi za ovoj masakr vrz nakedonskite deca, zeni , starci, e vo seloto imalo "srbomani"
..vo selo vo koe srpski jazik bil poznat kolku esperanto vo Zelenikovo.

bolnite bugaromongoski umovi, se zdruzile so svoite brakja po krv, siptarite,kako i denes.. vo misija - masoven kolez i kradenje.

od 315 selani, vo seloto, ubieni se okoli 200 a mozebi i povekje.

na ideja deka  Jovan Dolgac, srboman od seloto moze da im dade palibi za masovni ubistva i pljackanje0 bugarotatarite i nivnite brakja po krv, siptarite od seloto Crniliste,
najprvin onaka, "pravoslavno" , podlo se priblizuvaat kon seloto, ne otkrivajki ja svojata namera. Doagjaat do selskata crkva i priogjaat kon popot koj izlegol da gi preceka- ne nasetuvajki deka "pravoslavnite" "brakja" se so zlostornicki nameri.

bugaromongolite go zaklale pravoslavniot svestenik, neli, vo duhot na nivnata "pravoslavna" tradicija.
potoa go napagjaat seloto, i vrsat nevide kolez.
baraat zlato, vrednosti od siromasnite selani, plackosucvaat po kukjute se sto mozat da nosat, i gi ohrabubaat mrtvite tela.

alibito koe podocna se obiduvaat da go protnat na mala vrata , deka imalo srbomani.. ni na kraj pamet ne im padnalo da baraat srbomani vo momentite na kolezot, tukui barale srebro, zlato.
normalno , pak vo duhot na nivnata "pravoslavna em slovenska" tradicija, t.e nivniot kriminalen- zlostornicki gen.
"..Тогаш бугарската војска стрелала или обесила 180 негови жители. Во селото постои крушата крај заедничката гробница (западно од селото) на која бугарската војска со денови држеле обесени тела, меѓу кои и на жени и деца. По Првата светска војна во Долгаец бил подигнат споменик на овие жртви на Масакр во Долгаец кој бил срушен во 1941 година за време на Втората светска војна..."tokmu taka, posle masakrot, koga "osvoboditelote" go "osvobodile" makedonskiot narod , zenite i decata,od zivotot i od site vrednosti koi gi ispokrale od kukjite, ovie KOKOSKARI BUGAROTATARSKI se vratile povtorno da ubivaat i kradat- vo Vtorata Svetska vojna.

vo megjuvreme, bila podignata SPOMEN PLOCA koj stratono potsetuval na ova bugaromonglolsko diveenje so sledniov natpis


..кога би биле Волци би избегале, кога би биле Турци би се сожалиле, но тоа биле проклетите Бугари",sakajki da prikrijat krvav zlostor, ovie fasisticki govna vo 1941 godina povtorno dosle vo seloto so krvavi race. ja urnale plocata, mestoto sramneto so zemja.

krvnik so krvavi race , usta i do kolena vo krv, dosol da..zatskrie tragi od krvav pir na negoviot tatko,dedo???

no, nivnata siptarsko bugaristanska koalaicija ne e nikogas prekinata: banjative zajacki kopilinja, na sekoj nacin se obiduvaat da go OBNOVAT zlostorot nad makedonskiot narod, istorija, jazik, nacija...

piknati vo gazot na nivnata im "pravoslavna" "crkva" treba da gi potsetime deka nivnite zajaci kopilinja dedovci ovoj zlostor go zapocnale so ubivanje vo- crkva.

pS: 1915 godina e period na prvata svetska vojna.
ovie KUKAVICKI "vojnici" se pokazale i dokazale vo "bitkite" protiv "srbomanite" : seloto DOLGAEC nit sigo zemale srbite vo srbija, nit e denes vo srbija../

vo SRED Makedonija si e , otsekogas, i denes.Narodot e Makedonski.
ama vazno , brakjata na zajackite kopilinja , se najale i nakradile od ubienoto selo.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by Spray Нед Фед 25 2018, 11:21

масакрот од страна на бугарите предизвикал преполовување на населението.
но , интересни се погледите на историјата од три различни извори
македонски википедија

https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%80_%D0%B2%D0%BE_%D0%94%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D0%B5%D1%86

бугарите не помислуваат овој настан да го преведат на бугарски, како што прават со секој македонски настан опишан на википедија

интересно, но на википедија не најдов извор на српски јазик, за овој колеж, иако бугарите се ваделе на „србоманство“ во селото .
Сепак се работи за македонско население.

токму овие настани треба да се опфатат со договорот , кој го потпиша Заев, а се однесуваат на историјата.
да се признаат злосторстават.

уште еден пример, каде се избегнува вистината и вината
масакрот над 12 младинци во Ваташа

македонски јазик
https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%80_%D0%B2%D0%BE_%D0%92%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%B0

српски јазик
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%80_%D1%83_%D0%92%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%B8

но на бугарски нема

бугарите треба да сватат дека голем дел од историјата биле крвници над македонскиот народ. Под изговор дека се во војна со србите, тие наместо да си ги решаваат проблемите со србите, удираат на македонците.

Spray
Spray

Posts : 237
Join date : 2016-01-12

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Нед Фед 25 2018, 18:49

na denesen den od strana na BUGAROMONGOLSKATA FASISTICKA OKUPATORSKA BANDA i predcite na denesnite zajacki kopilinja- domasnite predavnici , e ubien Kuzman Josifovski Pitu
..ne znam do koga ke izdrzat podatocive na wikipedia pred zajackite kopinja da gi izbrisat faktite deka e ubien od bugaristanskite fasisti - spored nivniot dogovor ( sds- bugaromongoli)
pa zatoa dodeka seuste stojat vistinskite podatoci, ke prenesam od wikipedia...
da se znae. koj za sto zaginal a koj denes se obiduva da raznebiti se' makedonsko.

https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%88%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B8_-_%D0%9F%D0%B8%D1%82%D1%83

vekje e i smento, bugaromongolite ne se vrzzuvaat so toa sto bile- fasisticki okupatori.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Вто Окт 30 2018, 19:18

kako OVA lizibugaristanskogazovci ovde kaj nas, ke go izbrisat od istorijata?Асен Богданов, бугарски полициски начелник во Скопје, за време на бугарската окупација (1941-1944), одговарајќи на прашањата од тужителoт за методите нa бугарската власт во Македонија за всадување на македонскиот народ убедување дека е бугарски, вели: „Пред да дојдам во Македонија имав впечаток дека овде, навистина, постои бугарски елемент. Со години нам ни беше всадувана идејата дека Македонија и припаѓа на Бугарија, дека македонскиот народ е бугарски, и дека тука било бугарско царство.
Да не се заборави..злосторства против македонците Bg_akcionni_komiteti_deklar
Богданов и другите бугарски раководители од време на окупацијата на Македонија во 1941година, со апели и прогласи се надеваа дека ќе ја бугаризираат Македонија
[size]Изненадувањето беше огромно. Можев да констатирам дека како бугарски елемент се чуствуваа само неколку богати луѓе, кои се беа доближиле до бугарската власт, интелектуалци кои се броеја на рака, а кои и припаѓаа на организацијата на нашиот народ (бугарскиот - авт.). Сите останати се чувствуваа како Македонци.

Кој ги организираше специјалните служби за бугаризирање на македонскиот народ? (прашање на судијата - поротник*)

- Овие служби се организирни со решение на Министерскиот совет, а беа раководени директно од Министерството за внатрешни работи.

Што се бараше од лицата кои беа испратени да работат во бугарскиот окупаторски административен и полициски апарат во Македонија?(прашање на судијата - поротник *)

- Од нив се бараше да бидат задоени со идеата за бугаризација на македонскиот народ, и за задржување на овој крај (Македонија - авт.) по секоја цена, под Бугарија.

Дали тие ја оправдаа довербата?*

- Да.

- Како? 

- Со борбата којашто ја водеа и безусловната примена на мерките на бугарската влада - терор, ликвидација, егзекуција, палења итн.

Кој всушност, го вршеше тоа - војската или полицијата? 

- Заедно.

Како се убивани Македонците?*

- Имаше стрелања, имаше случаи на претепување, а и фрлања во Вардар...“

(Од судењето на Асен Богданов, полициски начелник во Скопје, од книгата на Јован Павловски „Судењето како последен пораз“ Тетово 1977, стр. 75).[/size]
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Вто Окт 30 2018, 19:19

ИСПОВЕД НА ЕДЕН БУГАРСКИ ФАШИСТ
(Извадок од судењето на Бугаринот Асен Богданов, полициски началник во Скопје за време на бугарската фашистичка окупација 1941-1944)
-
Одговарајќи на прашањата од тужителoт, Богданов вели:
“…Пред да дојдам во Македонија имав впечаток дека овде навистина постои бугарски елемент. Со години на нас ни беше всадувана идејата дека Македонија и припаѓа на Бугарија, дека македонскиот народ е бугарски, и дека тука било бугарско царство.
Изненадувањето беше големо. Можев да констатирам дека како бугарски елемент се чуствуваа само неколку богати луѓе, кои се беа доближиле до бугарската власт, интелектуалци кои се броеја на рака, а кои и припаѓаа на организацијата на нашиот народ. Сите останати се чувствуваа како Македонци…“
Судијата: Кој ги организираше специјалните служби за бугаризирање на македонскиот народ?
Богданов: Овие служби се организирни со решение на Министерскиот совет, а беа раководени директно од Министерството за внатрешни работи.
Судијата: Што се бараше од лицата кои беа испратени да работат во бугарскиот окупаторски административен и полициски апарат во Македонија?
Богданов: Од нив се бараше да бидат задоени со идејата за бугаризација на македонскиот народ, и за задржување на овој крај (Македонија) по секоја цена под Бугарија.
Судијата: Дали тие ја оправдаа довербата?
Богданов: Да.
Судијата: Како?
Богданов: Со борбата којашто ја водеа и безусловната примена на мерките на бугарската влада – терор, ликвидација, егзекуција, палења итн.
Судијата: Кој всушност го вршеше тоа – војската или полицијата?
Богданов: Заедно.
Судијата: Како се убивани Македонците?
Богданов: Имаше стрелања, имаше случаи на претепување, фрлања во Вардар…“

=68.ARD--jmNj0kEYsbPa71SLHt_Bh-bqkzrokT0jL5pQ6v9eO1uADe1o4O4i5ew0h-4SZVq-MguNbA0g0fgGeoFAJe_XwLFUXauFfBnD7p9A1TFL2VMfaPjvf8tNd0qrrSLNLmEcYWftnENc13X8i_P0hLRn_V3EqUM2OOz8jlDHI-5psdopys83yZANnOQUW2USNyH3N8&__tn__=EHH-R]
Да не се заборави..злосторства против македонците 1551589_10152542889580140_5828737193187972514_n.png?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent.fskg1-1
=68.ARD--jmNj0kEYsbPa71SLHt_Bh-bqkzrokT0jL5pQ6v9eO1uADe1o4O4i5ew0h-4SZVq-MguNbA0g0fgGeoFAJe_XwLFUXauFfBnD7p9A1TFL2VMfaPjvf8tNd0qrrSLNLmEcYWftnENc13X8i_P0hLRn_V3EqUM2OOz8jlDHI-5psdopys83yZANnOQUW2USNyH3N8&__tn__=EHH-R]

=68.ARD--jmNj0kEYsbPa71SLHt_Bh-bqkzrokT0jL5pQ6v9eO1uADe1o4O4i5ew0h-4SZVq-MguNbA0g0fgGeoFAJe_XwLFUXauFfBnD7p9A1TFL2VMfaPjvf8tNd0qrrSLNLmEcYWftnENc13X8i_P0hLRn_V3EqUM2OOz8jlDHI-5psdopys83yZANnOQUW2USNyH3N8&__tn__=EHH-R]

=68.ARD--jmNj0kEYsbPa71SLHt_Bh-bqkzrokT0jL5pQ6v9eO1uADe1o4O4i5ew0h-4SZVq-MguNbA0g0fgGeoFAJe_XwLFUXauFfBnD7p9A1TFL2VMfaPjvf8tNd0qrrSLNLmEcYWftnENc13X8i_P0hLRn_V3EqUM2OOz8jlDHI-5psdopys83yZANnOQUW2USNyH3N8&__tn__=EHH-R]

=68.ARD--jmNj0kEYsbPa71SLHt_Bh-bqkzrokT0jL5pQ6v9eO1uADe1o4O4i5ew0h-4SZVq-MguNbA0g0fgGeoFAJe_XwLFUXauFfBnD7p9A1TFL2VMfaPjvf8tNd0qrrSLNLmEcYWftnENc13X8i_P0hLRn_V3EqUM2OOz8jlDHI-5psdopys83yZANnOQUW2USNyH3N8&__tn__=EHH-R]

=68.ARD--jmNj0kEYsbPa71SLHt_Bh-bqkzrokT0jL5pQ6v9eO1uADe1o4O4i5ew0h-4SZVq-MguNbA0g0fgGeoFAJe_XwLFUXauFfBnD7p9A1TFL2VMfaPjvf8tNd0qrrSLNLmEcYWftnENc13X8i_P0hLRn_V3EqUM2OOz8jlDHI-5psdopys83yZANnOQUW2USNyH3N8&__tn__=EHH-R]
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Вто Окт 30 2018, 19:25

da ne se zaboravi.
bugaristanskofasistickite mongoli vo WW2.

Бугарскиот началник на групата „А“ - во Скопје, во периодот на бугарската окупација, Љубомир Јорданов, непосреден убиец на народните херои Цветан Димов, Мирче Ацев, Страшо Пинџур и други. пред органите на ОЗНЕ, за убиството на Цветан Димов, помеѓу останатото, вели: „... Уште истата вечер кога Цветан Димов беше задржан во управата беше многу тепан по нозете. Тој рече само дека е член на Комунистичката партија и член на Месниот комитет на Скопје. Другиот ден пак го тепавме јас, Мачков, Крум Панков и Тењу Рајков но (Цветан Димов - авт.) одбиваше да даде било какви податоци. Го тепавме два-три пати. Тој и понатаму одбиваше да говори. Меѓутоа на 7-ми Јули, кога го повикавме на испитување, одби да дојде со мотивација дека е болен. Го испратив агентот Чурков да го доведе, но овој се врати и ми рече дека Цветан е болен. Поради тоа многу се налутив и појдов кај него во ќелијата... Тогаш тој стана... Кога стигнавме до мојата канцеларија, тој одби да влезе. Тогаш јас го турнав кон прозорот тој се затетерави и се задржа. Го фатив за нозете и го фрлив низ прозорецот. Од вториот кат падна на бетонот, во внатрешниот дел на дворот... Во тој момент во дворот се најде еден од работниците во управата, а Цветан падна близу до него. Веднаш го известив началникот Ценков, дека Цветан Димов сам се фрлил низ прозорецот. Истото тоа му го кажав и на обласниот началник Симеонов, кој дојде да види што всушност се случило. Потоа дојде болничка кола и го однесе Цевтан во затворското одделение, со него отиде и Чукуров. Се сеќавам дека Чукуров ми кажуваше како некој лекар во болницата инсистирал Цветан Димов да го пренесат на хируршкото одделение, но тој одбил и не дозволил да се направи тоа. Потоа ги собрав моите агенти и ги распоредив да стражарат пред затворското одделение... другиот ден ми јавија дека Цветан Димов умрел во болницата. Веднаш после тоа телото на Цветан Димов им беше предадено на неговите роднини и погребано...“ (Јован Павловски „Судењето како последен пораз“, Тетово, 1977. стр. 127-128)


nekoj moze da SONUVA deka moze da se LAZIRA istorijata..
se lupaat so svoj kamen po svoja glava- pa uste ke menuvale istorija,
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Нед Мај 05 2019, 18:06

ovde ke goi stavime.

Да не се заборави..злосторства против македонците Goce-delcev-12

116 godini od zaginuvanjeto na Goce Delcev.
4 maj, 1903 godina.
predaden od kletite trgovci , kodosi i spiuni

goleminata, vaznosta, delata se mnogupati povtoreni, potencirani.

zaginal vo bitka.
za Makedonija.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by VOL Нед Јун 23 2019, 10:52

da ne se zaboravi, BUGARISTANSKATA fasisticka stoka  vo fevruari 1944 godina ( 25 .02) go ubiva KUZMAN JOSIFOVSKI PITU.
pred ovaa banda fasisticka da gi simne belite zivri i zadene na stap vo znak na KAPITULACIJA, ne se vozdrzuva da napravi uste nekoe zlostorstvo protiv makedonskiot narod, 

Roden e na denesen den , 23 juni, i zatoa go spomnuvame ovde.

zapocnuva so borba protiv VELIKOSRPSKIOT rezim 
poradi jasnoMAKEDONSKITE opredellbi doagja do negovo isklucuvanje od partijata ( KPJ), jebiga makedoncite mozele da bidat i clenovi na KPJ ama zelbata za sloboda za Makedonija i makedonskiot narod ne mozela da mine kaj srbite, bilo KPJ, bilo monarhsti , toa  bilo eres od najopasen tip za niv!

duri i TEMPO baral od TITO da se trgne Kuzman od ANSOM, partijata i voopsto revolucionernoto dvizenje, zaradi izrazito makedonskite stavovi.

Kuzman Josifovski Pitu zaradi takvite cisto makedonski sfakjanja i stavovi, e identificiran i narekuvan kako vtor Goce Delcev, prviot  na Vnatresnata Makedonska Revolucionerna Organizacija, a vtoriov, Kuzman, na Narodnoosloboditelnata Borba , za osloboduvanje na Makedonija?!
 ( kako li prepoznale pred 80 godini deka Goce Delcev e izrazito makedonski nastroen za i Kuzman da go prepoznaat kako Goce, spored delata i stavovite?!? auuu sevrdzani.....)

ps: ke mora severdzanive i Kuzman, avtomatski, so Goce Delcev, da go prodadat u paket na bugaristancive , koga Goce ke im go sitnat, ke ostane uste eden "Goce" ( Kuzman), " su praime togaj" severdzani, ako Bojko ve zagolicka i za Kuzmana?

nejse, ama ne bilo taka glatko

Kuzman Josifivski zaginuva vo BORBA ( "cudno", nikoj od makedonskive revolucioneri ne zaginuva vo krevet na gerijatrija,site ginat NA NOZE vo BITKA)
se BOREL protiv BUGAROFASISTICKATA OKUPATORSKA VLAST i zaginuva pri obid da se izvlece od obracot vo Skopje na 25 fevruari.

znaci, ne zaginuva sopnat na kabel, kasnat od kuce ( sigurno imalo pomalku kucinja togas odosto denesniov ZOO park na Silegov vo Skopje)
ne zaginuva vo :nerazjasneti okolnosti':
nemalo minister za vnatresni raboti da zinuva ko riba i gleda visoko nad horizontot izgubeno , kako ovoj denesniov, dodeka maalku pod negoviot izguben pogled vladee oazata na ubistva, presmetki, mafijaski klanovi, kriminal do nad giusa.

tuku jasno,istoriski potvrdeno, zaginal od bugarofasisticka raka , vo borba za samostojna Makedonija/

znaci, rodenden na Kuzman Josifovski Pitu, 23 juni 1915 godina, na denesen den
poklon do zemja.
od nas Makedoncite , se razbira, 
za 
severdzanite ova e persona non grata, istoriska licnost koja ziveela vo druga zemja nekade na druga planeta, smrten neprijatel na severdzanskite prijateli, znaci ako e dusman na bugaristancite, a oni se ljubavno seksualni partneri na severdzanite , ispagja deka Kuzman e terorost i nasilnik koj treba da se brise, prodava , zabranuva, ... posto bil protiv bugaristancive, znaci i severdzanive. 
baska sto nosel nadimak "vtor Goce"... taman se ubedija sebesi deka Goce Delcev ete bil "bulg.." koga za belja se pojavil KUZMAN. 
brej , muki severdzanski..

ali ete, za nas makedoncite vredno i izvonredno bitno e da se potsetime i da ne zaboravame.
VOL
VOL

Posts : 17146
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by concrete Нед Јун 23 2019, 13:25

Кузман Јосифовски е убиен на пругата, тогашна, малку погоре од некогашна Алумина, во ниедно време сабајле, на крајот на војната. Нешто ко споменик уште стои. До кога , бомо видели.Инаку убиен е од еден агент на бугарите , полицаец , дал бугарин, дал "наш" сега не се сеќавам , а има име и презиме. Го чекал во заседа по дојава. Во глобала многу слично гинење како она на Рацин.Од друга страна не ја сваќам генералната глупоќа и наивност на македонскиот народ и битните му дејци. Малтене вториот , ако не прв човек во моментот се шета сам , непокриен во тие услови, гине ко последна дилеа. Дефинитивно не сме способни да имаме држава , бидејќи едноставно немаме чувство за тоа и што тоа се значи во времето и просторот. Ко пејачко друштво сме.
concrete
concrete

Posts : 7029
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Да не се заборави..злосторства против македонците Empty Re: Да не се заборави..злосторства против македонците

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 1 of 2 1, 2  Next

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот