ВЕТЕРНИЦА
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

+5
хан Ацо
Laba
Centarec
concrete
king
9 posters

Страна 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Чет Јан 15 2015, 20:26

Види го инаетџија...

од инает јадиш вреќа сол?
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Чет Јан 15 2015, 20:27

samo navecer, pred spienje, za da mocam polesno.
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by Laba Чет Јан 15 2015, 22:07

за карневалот во Вевчани од вики Smile


"Вевчански карнева

Еден од најпознатите настани во Вевчани е Вевчанскиот карневал. Пишани извори сведочат дека карневалот е стар најмалку 1.460 години, но постојат археолошки наоди кои упатуваат на податоци дека карневалот постои барем 2200 години. Денес карневалот е интересно и необично преплетување на пагански со христијански обичаи. Традиционално, учесниците се обидуваат да избегнат воведување на современи карневалски елементи, но сепак во последните години во организација на Општината и Министерството за култура, се воведува ред во овој инаку хаотичен вонвременски настан.

Вевчанскиот карневал во суштина е обичај под маска, кој се нарекува „Свети Васиља“ (Василица). Се празнува на 13 и 14 јануари секоја година и е посветен на Св. Василиј Велики. На тој ден се дочекува новата православна година, а се испраќа старата. Инаку, тој е пагански обичај кој тука се сочувал сè до денешни дни. Учесниците во него се нарекуваат василичари. Тоа се маскирани поединци и групи од сите возрасти организирани по маала.

Тоа се маските на зетот и невестата, на музичарите, на Глупи август и на ѓаволите. Особено е карактеристична маската на Глупи Август. Обично неговата улога ја прифаќаат млади луѓе, полни со енергија, бидејќи тоа го бара самиот лик. Глупи август настапува со дозирана агресивност во заштита на зетот и невестата (симболот на плодноста), а со публиката комуницира само со крикови и движења. Оваа маска се јавува од времето на антиката како своевидна пародија на тогашните владетели. Наспроти овие маски, во далеку поголем број се актуелните маски кои се јавуваат само еднаш. Токму тоа ги тера учесниците да бараат нови идеи и маски што го чини карневалот секогаш актуелен, масовен и привлечен за јавноста. Покрај тоа, тој има и натпреварувачки карактер меѓу ривалските групи на Долна и Горна Маала.

На вевчанскиот карневал се збираат жители и од околните села како публика. Два дена ечи селото од зурлите, тапаните, песните и игрите, шегите и довикувањата. Три месеци пред тоа печалбарите пак живеат за Василица. Се приготвуваат, измислуваат или прават маски, се договараат со ошто да ги изненадат другите василичари - како што ги викаат маскираните во карневалот. Тој е и чудна парада на духот на овие луѓе, инвентивноста, манифестацијата на веселоста иако градите им се полнеле со офкање од разделбите катагодишни.

На вечерта спроти Василица, штом се спушти ноќта, горномалската и долномалската тајфа василичари тргнува во обиколка на куќите. Пред секоја оро, пред секоја грст мрсни шеги за домаќинот и домашните, песни, и ,, Сурва година, со женcки јагниња, машки дечиња, женски телиња...... Ураааааа!!! ,,. Големите желби за плодна и среќна година и донесената веселба домаќините ги наградуваат со парче леб, неготвено месо и згора на тоа пари.На вевчанскиот карневал познат е обичајот „Крштевање вода во извор“ во водите на познатите вевчански извори. Тоа се прави кога негде ќе се расцути муграта под налетот на зората во два или три часот наутро, на 14 јануари, на Василица. Иако рано, учесници се, речиси, целото село, 1.000 до 1.500 вевчанци. Во нив има повеќе жени од мажи, има и стари, но повеќе млади вевчански генерации. Остварувањето на овој обичај е сврзан со предметите ѓум или бакарно котле, а поретко има литургија или погача, домашно месена и печена. Главниот предмет за обичајот „Крштевање вода“ е василичарската китка. Неа некои ја прават како крст, но задолжително од три гранчиња: дрен, босилек и василичарка. Секое гранче на китката има посебна цел: дренот е тврдо дрво, рано ја најавува пролетта и раѓа здрав живот и богат бериќет. Босилекот е господово растение со кое се благословува плодност, нов и здрав живот и бериќетно лето. Пак, василичарката е растение со боцки кои го прогонуваат злото и се што е страшно, лошо и неприфатливо за новата година.

И за овој обичај главнината на поворката ја чинат горномаалските и долномаалските василичари. Тие се предводени од зетот и невестата со побратимите и музиката. Во оваа пригода селскиот поп игра главна улога. Попатно на поворката се придружуваат соселани од сите селски маала кои се упатуваат кон изворите. Ова вевчанци, како обичај го викаат „одење на вода“. Тука во водите на вевчанските извори се прави чинот на крштевање вода: молитвите на попот, кршењето на лебот и квасењето на василичарската китка, го симболизира крштевањето на водата, а потоа се полнат бакарните садови. По ова зимската атмосфера се облагородува со песни, игри, желби и честитки „За многу години - Сурва година“. Потоа следува враќањето дома, каде што продолжува празнувањето на обичајот. Во домот „крстената вода“ од бакарниот сад се дели на половина. Целта нејзина е да се употреби за две намени. Првата се однесува на водата што ќе остане во котлето. Имено, домаќинот со садот „крстена вода“ тропа на затворената врата на својата куќа, а потоа вратата се отвора и почнува првата церемонија на остварување на обичајот. Тој ја кваси китката и ги прска просториите во куќата - домот, благословувајќи „за убајна, бериќет за женски јагниња и телиња и за полни амбари жито и бочви со вино“. Домаќинот и прскањето со „крстена вода“ го прави и во просториите каде што се одгледува стоката и живината: пондилата, кокошарниците. И ова се прави за добро и подобро во новото Господово лето.

Втората намена на „крстената вода“ ја употребува домаќинката на куќата. Таа со неа, рано наутро, на 14 јануари, на Василица ќе меси кашаник со паричка. Значи празнувањето на обичајот продолжува со месење, печење и гостење со кашаникот, тој е вевчански специјалитет за гостите и гостењето на денот на Василица. Тоа е некиснато тесто од пченично брашно со квасец. Кашаникот на гостите што ќе го посетат домаќинот на Василица се послужува со луканци (вевчански домашни колбаси) и со домашно биено сирење и кисело млеко. Преданието вели: „Кој ќе кеснит од кашаникот и тој што ќе ја најт паричката, ќе имат убајна, ајр, ем бериќет до година на Василица - Сурва година“. Дента на Нова година арена на игрите и песните продолжува среде селото, каде и завршува прекрасниот празник. Од 1993 година карневалот е член на Здружението на европските карневалски градови,во кое Вевчани на големо негодување на Грција, ја внесе Македонија под своето уставно име.

Карневалот во Вевчани, беше повод во 1996 година, на местото на настанот да се оддржи семинарот на тема ,, Обичаи под маска ,, со учество на домашни и етнолози од повеќе европски земји, кои од карневалот на јавноста и ги издвоија основните карактеристики: традиционалните маски, појавата на ликови од општенствениот живот, но и елементите кои го сочинуваат првобитниот слој на обичајот. Се разбира, тие дадоа и свое видување и за новините инкорпорирани во традиционалниот обичај. На вевчанскиот карневал, своевиден ,, Театар без ѕидишта ,, не му се случило да ја оддложи претставата. Тој од година во година се повеќе и повеќе го предизвикува интересот на јавноста, како во земјата така и во странство.

Последните испитувања на теренот носат сигнали дека вевчанскиот карневал е постар од утврдените 1.400 години. Се цени дека неговиот почеток е 800 години пред тоа. Кажувањата и тврдењата дека карневалот не постоел во турско време се неточни, пред се од причина што Вевчани никогаш не било под турска окупација. Затоа и не може ништо од неговото постоење да биде забечежано во турските тефтери. Почнувањето на овок пагански обичај јасно ја одсликувала потребата на луѓето преку маски да се ослободат од злото и од црните мисли. Токму затоа, Вевчанскиот карневал, всушност, претставува културно-забавна манифестацијасо примеси на наука."
Laba
Laba

Posts : 424
Join date : 2015-01-13

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Нед Јан 18 2015, 23:25

utre e BOGOJAVLENIE_VODICI, spored evvangelieto po vikpedia Wink

Водици или Богојавление — денот на кој според христијанското предание Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос во реката Јордан. Се прославува на 19 јануари кај црквите што го користат Јулијанскиот календар (вклучувајќи ја и МПЦ, а на 7 јануари кај црквите што го користат Грегоријанскиот календар). Со тоа му се дава значење на крштевањето како една од повеќето свети тајни на христијанството. Крштевањето значи и духовно раѓање, односно почеток на човековото живеење во верата. Затоа кумот се смета за духовен родител на крстениот и најблизок роднина. Со овој празник завршуваат не само дванаесетте т.н. Некрстени денови туку и циклусот зимски празнувања во кој спаѓаат уште и свеченостите поврзани со Бадник, Божик, Нова Година (Василица) и сл.

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8Посебен сообраќаен режим на неколку булевари и улици во Скопје и Охрид, најави МВР, по повод утрешното чествување на големиот христијански празник Богојавление-Водици.
http://vesti.mk/read/news/4331187/1630178/poseben-soobrakjaen-rezhim-na-nakolku-ulici-vo-skopje-i-ohrid

Црквата забрани, ама Хелена ќе скока по крстот. На фб и избираат костим за капење Shocked Shocked Shocked
http://vesti.mk/read/news/4331725/1630869/crkvata-zabrani-ama-helena-ke-skoka-po-krstot-na-fb-i-izbiraat-kostim-za-kapenje

http://www.dnevnik.mk/?ItemID=8CA25B5FDFA95E4A84BB7447CFA71EB9
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by king Нед Јан 18 2015, 23:43

Ќе скока толку колку што направи стриптиз на она реалното шоу ...
...се фалеше се чаталеше .. и на крај ..аш ..ништо од тоа ...
king
king

Posts : 11124
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Нед Јан 18 2015, 23:46

Нека скока...

дај Боже.

и шо црквата не си го спастри машкиот дел од стадото наместо на женскиот да му забранува да ја практикува верата?
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by king Нед Јан 18 2015, 23:48

Е да де ....
..сега некои феминистки ќе извољеваат ....
..со векови така било ..само машки ..и точка .... Twisted Evil
king
king

Posts : 11124
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Нед Јан 18 2015, 23:48


ne.. sum skokal i nadvor od Skopje.. vo mali mesta.. onaka , so prijateli nadvor od Makedonija. za zdravje, so znam, za da go zbogatime adetot, za caska greana rakija.
krst drven fativme i mu go dadovme na detence. skokaa deca nekoi, a nie bivoli ripame i vodata ja krevame so se decana..
ama ovaa malce preteruva: ovaa, siptarskava snaicka ( bese mazena za Arben Golja) ne znae sto so sebe..
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Нед Јан 18 2015, 23:49

Па нека биди само машка црквата, мене ич не ми смета.
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Нед Јан 18 2015, 23:50

чучулига напиша:Нека скока...

дај Боже.

и шо црквата не си го спастри машкиот дел од стадото наместо на женскиот да му забранува да ја практикува верата?


a toa crkvata spastruva maski od stadoto..?
zenata ima uloga, vo verata, onaka kako sto verata propisala a ne onaka kako sto zenata ili maskoto stado posakuvaat.
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Нед Јан 18 2015, 23:51

чучулига напиша:Па нека биди само машка црквата, мене ич не ми смета.
crkvata e samo objekt.
a sveto mesto e koga ima vernici. maski i zenski..
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Нед Јан 18 2015, 23:51

А В.

шо пиши во верата за жена да се фрла по крстот?
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Нед Јан 18 2015, 23:53

neznam. ti kazi mi.
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Нед Јан 18 2015, 23:55

Ти збораш за шо пропишала верата, не велам таква работа јас.

Зато тебе те прашвам.
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Нед Јан 18 2015, 23:58

чучулига напиша:Ти збораш за шо пропишала верата, не велам таква работа јас.

Зато тебе те прашвам.
nigde jas ne velam, ne vadi od kontekst. pisav deka crkvata zabranila ama Helena ke skokala.

a toa sto bara mediumski prostor....
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Пон Јан 19 2015, 00:02

Ти си верник?

Ако си, оти и таја не би била исто толку ко тебе?

Во  ситуација ко шо имплицираш, сите одговарат за себе пред Господ Бог, а не пред други ни пред објекот кој сега си зема за право да казнува дел од своето стадо заради непочитувањето на верата од страна на другиот дел од стадото.
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Пон Јан 19 2015, 00:07

чучулига напиша:Ти си верник?

Ако си, оти и таја не би била исто толку ко тебе?

Во  ситуација ко шо имплицираш, сите одговарат за себе пред Господ Бог, а не пред други ни пред објекот кој сега си зема за право да казнува дел од своето стадо заради непочитувањето на верата од страна на другиот дел од стадото.
zatoa od crkvata i kazale deka ne e dobro da skoka

ama taa pak ke skoka.
pa vidi sega ti koj e sto...
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Пон Јан 19 2015, 00:09

Ама која е црквата да и забрани неа да ја практикува својата вера?

Поарно црквата да земи да се занимава со то машките неверници!!!
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Пон Јан 19 2015, 00:12

чучулига напиша:Ама која е црквата да и забрани неа да ја практикува својата вера?

Поарно црквата да земи да се занимава со то машките неверници!!!

pa.. crkvata e Bozji Hram vo koj odi pastvata da se moli, da se pokloni.. tamu se cuva i neguva verata spored kanonskite odredbi, za da ne zabega sekoj kako mu cini, nekoj mozda saka namesto da se krsti, da se klanja, i pak da kazuva deka e hristijanin, nekoj gol mozda ke saka vo crkva da proseta..

 ama toa ne e hristijanski. taka e ili ne e taka?
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Пон Јан 19 2015, 00:20

Напиша ти дека црквата е објект.

А, христијански е на жените да им се забранува правото на практикување на верата? 

Или тие можи да ја практикуват дури то се состои од месење, готвење, раздавање за душа, одбележување на то 3, 9, 40 дена и така на секое, па спевање за здравје, вапцување јајца пред изгрејсонце, слави, крштевки... 

ама по крстот не можи никако!

Па реков еднаш, нека биди само машка црквата, баш би сакала.
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Пон Јан 19 2015, 00:22

ne e maska,de, sto se kostrezis pa ti

ako crkvata rekla deka ne e dobro da skokaat SOBLECENI zeni ( ako svakjas sto e poentata..) po Svetiot Krst
a i taa uporna da dokaze deka i zeni mozele da skokaat.. koj moze da ja spreci? hristijanstvoto neguva, pokajanie i prostuvanje.
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Пон Јан 19 2015, 00:24

А мажите по алишта, облечени скокат?

И ... оти му го зедоја крстот на чупето лани?
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by VOL Пон Јан 19 2015, 00:25

чучулига напиша:А мажите по алишта, облечени скокат?

И ... оти му го зедоја крстот на чупето лани?
e oti de. oti se losi. oti.
VOL
VOL

Posts : 17150
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by чучулига Пон Јан 19 2015, 00:26

Не ти се дава да напишиш клучното: неверници.
чучулига
чучулига

Posts : 13528
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонски обичаи: верски, пагански празници итн. - Page 3 Empty Re: Македонски обичаи: верски, пагански празници итн.

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот