1. Во САД, таму бе кај Волерс и Рикер, независниот триесет-и-три-годишен новинар од Тексас Барет Браун, осуден е на 5 годишна затворска казна, и глоба  од 900.000 долари заради ИСТРАЖУВАЧКО НОВИНАРСТВО! Обвинет бил за поврзаност со групата “Анонимуси“ и за оддавање тајни на “Викиликс“. Така, земајки го во предвид овој случај, како и случаите на Аарон Шварц, Томас Дрејк, Челзи Менинг и Џулијан Асанж, излегува дека “демократот“ Барак Обама им судел на повеќе “свиркачи“ отколку сите поранешни Претседатели на САД заедно?!