10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Go down

10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by Morski galeb on Чет Jул 24 2014, 21:59Големето невреме кое ја зафати Општина Ресен и го уништи целокупниот градинарски род ,колку што е дело на природата , толку е и дело на големата игра околу демонтажата и забраната за испалување на градобијни ракети. Преспа во минатотот беше главен регионален центар за подрачјето на Преспа, Охрид и Струга , од каде се издаваа команди за испалување на гардобијните ракети. Порано произвотител на овие ракети , беше наменската индустрија „Самоков“и Мак Петрол-ТЕАС. Една ваква градобијна ракета чини 600 евра.Против градната заштитна ракета се заснова на распрскување на пиротехничка смеса на база на Сребро-Јодит,чеје согорување создава ситни аеросолни честици.Нивната намена е да делуваат како центри за кондензација, односно кристализација на водената пареја од воздух,која со нагло разладување ,брзо се кристализира,при сто прави мали честички на град.Кога овие мали честички на град паѓаат во пониските и потопли слоеви на атмосверата ,тие се топат и се претвораат во капки од вода.на тој начин се спречува природната кристализација , но и создавање на големи зрна од град,кој при падот спрема земја , не можат да се стопат.

Против градните ракети се едноставни за ракувајне, и ги има како два модели на пазарот, едни од реден ,а други до висок домет.

Доколку постоеше градо бијниот систем во Општина Ресен ,која како што наведовме беше регионален центар, само со испалувајне на 4 вакви ракети ,ќе се спречеше потопот врз Општина Ресен.

Вината за целокупното нефункционирајне на градобијните ракетни системи ,лежи во самата влада на Р.Македонија , а воедно Македонија е единствена земја во целокупното опкружувајне ,која ги има деактивирано градобијнте лансирни рампи , за други цели ,или некков си коридор за прелет на воздухоплови!?

Деактивирајнето на градобијните системи ,кој секаде во светот се користат за заштита на земјоделијето,владата на Р.Македонија има индиректа одговорност за нанесените штети во ој случај во Општина Ресен, а и во другите реони на Македонија , слетсвено на тоа владта мора да ги обештети земјоделците , не како популистичка метода , туку на реална основа по хектар добиен производ ,а како репер може да ја земе минатогодишната реколта. Макдонија прелетите над македонското небо ги наплаќа дебело, па така доколку цената ја плаќаат земјоделците ,со мака и труд, владата нека ја исплати штетата ,на оние во кои се крстеја на изборите, оние кој на име на субвенции ги користеја за гласачка машинерија. Сега не е време на субвенции , сега е време на обештетувајне на земјоделецот, оној кој со пот и мака доаѓа до своето парче леб.

Morski galeb

Posts : 119
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by чучулига on Чет Jул 24 2014, 23:05

ММЕ кој прв почна....

со то забраните за градобијните ракети...

сметале.

И друго...

ако толкава е штетата, колкав бил доесега приходот молам?
avatar
чучулига

Posts : 13440
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by concrete on Чет Jул 24 2014, 23:16

Градобијни ракети се минато свршено време.
Никаде во свет , освен таму каде некои мафиози сакаат да стаат некоја муфте пара во џеб.. па постојат некакви такви системи кои користат некакви производи на мутни-погони под капа на недефинирани хохштаплери кои продаваат рог за копито...
Последната вистинска противградна ракета е направена во Македонија некаде 1992-93 година.  Се навака е мучка на некои недоквакани пацери под капа на некакви такви слични транзиционери.
Проблемот со противградната заштита , ако е за вистина се решава само на еден начин : СО ОСИГУРУВАЊЕ НА ПОСЕВИТЕ.
Денес за да испалиш противградна ракета, потребна е процедура како да лансираш шатл, заради многу комплицираната ситуација со коридорите за прелет, контролата на самите ракети, скапите-аљкави оператори..па безбедноста на системот од сите аспекти , во ова време на меѓународен тероризам од сите калибри.
Систем на Лир-џет или слична мноооогу скапа леташка заради специфичните преправки кои треба да се направат заради испалување на патроните на термитна смеша со со сребрен-јодит , кој всушност ја врши целата работа, во комбинација со двата радарски центри на Ѓуриште и Бакарно гумно, ако уште функционираат... и каде еден авион заменува куп лансирни положаи , оператори и магацини за чување на експлозивно средство на терен , е можеби солуција , ама за сиромаштија и неорганизираност каква е нашава , каде хеликоптери ко тетреби се закачуваат на сајли е сепак недостижен луксуз.
Останува значи ОСИГУРУВАЊЕТО ..,  и нормално плачипичкосуењето по весници...Smile
И ова ви е од прва рука , директно од изворот.... Very Happy Very Happy Very Happy 
Да не забораам , рампата на фотографијата е некоја заборавена слика од времето на такозваните противградни ракети на Сава Ковачевиќ од Тиват,  некаде во 60-тите години на минатиот век... Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
concrete

Posts : 6707
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by чучулига on Чет Jул 24 2014, 23:22

Понекогаш ми е многу жал... понекогаш се трудам да доловам...

секогаш разбирам дека тоа ми е за џабе изгубено време и секогаш заминувам со лузни... без оглед на исходот.
avatar
чучулига

Posts : 13440
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by king on Чет Jул 24 2014, 23:29

Секоја година иста приказна, само причината е различна ...

... град ова она, суша, болест, штеточини итн ...
..па кога овој нашиов земјоделец ќе научи дека постои осигурување???

... а сега читам по соросоидите ... владата била крива за времето ...
avatar
king

Posts : 9396
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by concrete on Чет Jул 24 2014, 23:34

чучулига, климата драстично се менува, дали и друг некој пат било така никој незнае, има само научно фундирано гледање во гравчиња....
Треба да се бараат решенија. Енергиите на природата се огромни, еден кумулунимбус од респектабилен калибар има енергија ко онаа на атомската бомба на Хирошима.., неколку килотона... Very Happy 
Она што паѓа ко ситен град на земја онаму каде бубри е големо ко мала диња. Ако се погоди градиентот на растење на зрното во фина релација со порастот на брзината на вертикалното струење, па да остане подолго во зоната на многу ниски температури , може да нарасне и ко веш машина....
..сметај на тоа дека целата онаа вода која се одмрзна на половите некаде мора да се врати на земја...., а термодинамиката на тенкиот слој на атмосферата , некаде до 10-14 км. каде се тоа се случува се има изкурназено и не ги ебаа до сега вообичаените манири на однесување... Very Happy Very Happy 
avatar
concrete

Posts : 6707
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by чучулига on Чет Jул 24 2014, 23:36

king2 напиша:Секоја година иста приказна, само причината е различна ...

... град ова она, суша, болест, штеточини итн ...
..па кога овој нашиов земјоделец ќе научи дека постои осигурување???

... а сега читам по соросоидите ... владата била крива за времето ...

Владата е крива. За создавање на паразит намасто двигател и хранител на општеството.

То дека змјоделците ни се вакви такви онакви, исто така го припишувам кон гревовите и грешките на Грувски..

Па пиле мое, ништо нема да се развива ако се наоѓа во оптимална средина... а башка поттикнувањето на земјоделците да гаат непродуктивни работи...

И башка друго... постојат мал милион веб страни кои се занимаваат со временски прогнози... и се веродостојни.

Е сега ако нашите земјоделци на знаат да читаат и нема кој да им преведи.... пф... колку пари толку музика.
avatar
чучулига

Posts : 13440
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by king on Чет Jул 24 2014, 23:39

чучулига напиша:
king2 напиша:Секоја година иста приказна, само причината е различна ...

... град ова она, суша, болест, штеточини итн ...
..па кога овој нашиов земјоделец ќе научи дека постои осигурување???

... а сега читам по соросоидите ... владата била крива за времето ...

Владата е крива. За создавање на паразит намасто двигател и хранител на општеството.

То дека змјоделците ни се вакви такви онакви, исто така го припишувам кон гревовите и грешките на Грувски..

Па пиле мое, ништо нема да се развива ако се наоѓа во оптимална средина... а башка поттикнувањето на земјоделците да гаат непродуктивни работи...

И башка друго... постојат мал милион веб страни кои се занимаваат со временски прогнози... и се веродостојни.

Е сега ако нашите земјоделци на знаат да читаат и нема кој да им преведи.... пф... колку пари толку музика.

И што ако ја прочитаат временската прогноза?
Настрешници ке подигаат над нивите за да се заштитат?
avatar
king

Posts : 9396
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by чучулига on Чет Jул 24 2014, 23:39

concrete напиша:чучулига, климата драстично се менува, дали и друг некој пат било така никој незнае, има само научно фундирано гледање во гравчиња....
Треба да се бараат решенија. Енергиите на природата се огромни, еден кумулунимбус од  респектабилен калибар има енергија ко онаа на атомската бомба на Хирошима.., неколку килотона... Very Happy 
Она што паѓа ко ситен град на земја онаму каде бубри е големо ко мала диња. Ако се погоди  градиентот на растење на зрното во фина релација со порастот на брзината на вертикалното струење, па да остане подолго во зоната на многу ниски температури , може да нарасне и ко веш машина....
..сметај на тоа дека целата онаа вода која се одмрзна на половите некаде мора да се врати на земја...., а термодинамиката на тенкиот слој на атмосферата , некаде до 10-14 км. каде се тоа се случува се има изкурназено и не ги ебаа до сега вообичаените манири на однесување... Very Happy Very Happy 

А ти мене ме сметаш за амеба можда?

 Shocked 
avatar
чучулига

Posts : 13440
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by concrete on Чет Jул 24 2014, 23:42

татко и мајка прават паразит, влада никако. Таа може само евентуално да поддржува нишачи на врата и земачи на плата.., ама дефинитивно не ги произведува. Исто не ги произведува ниту лоповите, ниту битангите.
Од друга страна ниедна влада не паѓа од Марс, туку изникнува од корените на својот народ. Затоа каков народ таква влада... Very Happy Very Happy 
avatar
concrete

Posts : 6707
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by чучулига on Чет Jул 24 2014, 23:43

king2 напиша:
чучулига напиша:
king2 напиша:Секоја година иста приказна, само причината е различна ...

... град ова она, суша, болест, штеточини итн ...
..па кога овој нашиов земјоделец ќе научи дека постои осигурување???

... а сега читам по соросоидите ... владата била крива за времето ...

Владата е крива. За создавање на паразит намасто двигател и хранител на општеството.

То дека змјоделците ни се вакви такви онакви, исто така го припишувам кон гревовите и грешките на Грувски..

Па пиле мое, ништо нема да се развива ако се наоѓа во оптимална средина... а башка поттикнувањето на земјоделците да гаат непродуктивни работи...

И башка друго... постојат мал милион веб страни кои се занимаваат со временски прогнози... и се веродостојни.

Е сега ако нашите земјоделци на знаат да читаат и нема кој да им преведи.... пф... колку пари толку музика.

И што ако ја прочитаат временската прогноза?
Настрешници ке подигаат над нивите за да се заштитат?

не мора... има различни системи за заштита.
avatar
чучулига

Posts : 13440
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by concrete on Чет Jул 24 2014, 23:44

чучулига напиша:
concrete напиша:чучулига, климата драстично се менува, дали и друг некој пат било така никој незнае, има само научно фундирано гледање во гравчиња....
Треба да се бараат решенија. Енергиите на природата се огромни, еден кумулунимбус од  респектабилен калибар има енергија ко онаа на атомската бомба на Хирошима.., неколку килотона... Very Happy 
Она што паѓа ко ситен град на земја онаму каде бубри е големо ко мала диња. Ако се погоди  градиентот на растење на зрното во фина релација со порастот на брзината на вертикалното струење, па да остане подолго во зоната на многу ниски температури , може да нарасне и ко веш машина....
..сметај на тоа дека целата онаа вода која се одмрзна на половите некаде мора да се врати на земја...., а термодинамиката на тенкиот слој на атмосферата , некаде до 10-14 км. каде се тоа се случува се има изкурназено и не ги ебаа до сега вообичаените манири на однесување... Very Happy Very Happy 

А ти мене ме сметаш за амеба можда?

 Shocked 

с'кннн, само си праиме муабет за времето , ко фини енглези... Very Happy Very Happy Very Happy 
avatar
concrete

Posts : 6707
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by concrete on Чет Jул 24 2014, 23:46

чучулига напиша:
king2 напиша:
чучулига напиша:
king2 напиша:Секоја година иста приказна, само причината е различна ...

... град ова она, суша, болест, штеточини итн ...
..па кога овој нашиов земјоделец ќе научи дека постои осигурување???

... а сега читам по соросоидите ... владата била крива за времето ...

Владата е крива. За создавање на паразит намасто двигател и хранител на општеството.

То дека змјоделците ни се вакви такви онакви, исто така го припишувам кон гревовите и грешките на Грувски..

Па пиле мое, ништо нема да се развива ако се наоѓа во оптимална средина... а башка поттикнувањето на земјоделците да гаат непродуктивни работи...

И башка друго... постојат мал милион веб страни кои се занимаваат со временски прогнози... и се веродостојни.

Е сега ако нашите земјоделци на знаат да читаат и нема кој да им преведи.... пф... колку пари толку музика.


И што ако ја прочитаат временската прогноза?
Настрешници ке подигаат над нивите за да се заштитат?

не мора... има различни системи за заштита.

..дај шепни бар една која не се вика :ОСИГУРУВАЊЕ... Very Happy
avatar
concrete

Posts : 6707
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by чучулига on Чет Jул 24 2014, 23:47

Разбирам  Very Happy 

мене само не ми е јасно дека се оправдува неписменост во 21 век и владата смета на тоа.

И дека луѓе сметаат на владата...

мислам дека по примитивно од тоа не можи д абиди!
avatar
чучулига

Posts : 13440
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by чучулига on Чет Jул 24 2014, 23:51

concrete напиша:
чучулига напиша:
king2 напиша:
чучулига напиша:
king2 напиша:Секоја година иста приказна, само причината е различна ...

... град ова она, суша, болест, штеточини итн ...
..па кога овој нашиов земјоделец ќе научи дека постои осигурување???

... а сега читам по соросоидите ... владата била крива за времето ...

Владата е крива. За создавање на паразит намасто двигател и хранител на општеството.

То дека змјоделците ни се вакви такви онакви, исто така го припишувам кон гревовите и грешките на Грувски..

Па пиле мое, ништо нема да се развива ако се наоѓа во оптимална средина... а башка поттикнувањето на земјоделците да гаат непродуктивни работи...

И башка друго... постојат мал милион веб страни кои се занимаваат со временски прогнози... и се веродостојни.

Е сега ако нашите земјоделци на знаат да читаат и нема кој да им преведи.... пф... колку пари толку музика.


И што ако ја прочитаат временската прогноза?
Настрешници ке подигаат над нивите за да се заштитат?

не мора... има различни системи за заштита.

..дај шепни бар една која не се вика :ОСИГУРУВАЊЕ... Very Happy

Хм... не е тешко... она зелените најлонски мрежи можда?
avatar
чучулига

Posts : 13440
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by king on Чет Jул 24 2014, 23:54

Хм... не е тешко... она зелените најлонски мрежи можда?

Заебаваш!
avatar
king

Posts : 9396
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by чучулига on Чет Jул 24 2014, 23:58

king2 напиша:
Хм... не е тешко... она зелените најлонски мрежи можда?

Заебаваш!

Не. Ич.

Чоек, не е изгледа доволно јасно дека сериозно сум инвестирана во земјоделието а?
avatar
чучулига

Posts : 13440
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by Morski galeb on Пет Jул 25 2014, 01:17

Господинот воведничар т.е јас јасно изложи во што е проблемот со оваа наша ситуација трапавава ни Влада немат лујѓе, пари, ум, способност за организација и се поред за да може да управува со ваков сложен систем е сега е прашањето дали да бевме Германија, Словенија ќе можевме да сториме нешто по однос на ова прашање??

Осигурувањето ми е крајно одбивно тоа е уште пипета на капиталистичкиот октопод кој се храни со потта на работникот.

Има една фора како заштитни мрежи, но и тие се абат и си имаат век на траење, а башка скапа инвестиција се.
Најдобро е ние да си ги обработуваме нивите по старо како пред 100 години... со плуг и волови, ако многу врни Свети Илија ќе го молиме да престанет.


Morski galeb

Posts : 119
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by concrete on Пет Jул 25 2014, 09:31

..ми падна на ум , нешто што во мојата сенилност због годините испуштив да кажам во постот каде, на најкраток можен начин го опишав проблемот со ракетниот систем за противградна одбрана Very Happy Very Happy 
Сте се прашале ли кои земји, посебно најразвиените, а и најземјоделските како го решаваат тој проблем со уништувањето посеви од град?? Тоа не е појава карактеристична само за Македонија Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy 
avatar
concrete

Posts : 6707
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: 10.000.000 евра штета во катаклизмата во Ресен ,поради 4 гардобијни ракети кој чинат 2400 евра??

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот