Јужен тек!?

Go down

Јужен тек!?

Пишување by king on Чет Јун 26 2014, 03:24

Бугарија доби закана за санкции, а Австрија одобрување

http://dnevnik.mk/?ItemID=C7C6EB253849E64AACE0BD147E79976A

Хе хе хе .... ова бугарите ги дупи кој стигне... Австрија може а за Бугарија санкции .... сепак не се сите исти ......
avatar
king

Posts : 9375
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by concrete on Чет Јун 26 2014, 09:00

king2 напиша:
Бугарија доби закана за санкции, а Австрија одобрување

http://dnevnik.mk/?ItemID=C7C6EB253849E64AACE0BD147E79976A

Хе хе хе .... ова бугарите ги дупи кој стигне... Австрија може а за Бугарија санкции .... сепак не се сите исти ......

има една мала цака, тука OMW ќе биде на тој сегмент пола пола со русите, во Бугарија  сичкото си е само руско... Very Happy Very Happy
avatar
concrete

Posts : 6691
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by concrete on Чет Јун 26 2014, 20:22

Plin, nacisti i mediji: istina o ratu
Posted by Novi Plamen on June 18, 2014

Poduzeće koje se bavi plinom, oligarhija i jedno poduzeće za odnose s javnošću bez skrupula, pojmovnik koji se ne smije upotrebljavati te tragovi, koji vode u blizinu Bijele kuće.
piše Franco Fracassi


»Duboko sam uvjeren da je s malim brojem riječi, a koje jako djeluju na emocije, moguće preoblikovati javno mnjenje«. »U Bugarskoj je sve išlo glatko. Sada se moramo potruditi u Odesi«. Jedan je Englez, a drugi partner u dijalogu iz Sjedinjenih Država Amerike. Zasad nije važno kako se zovu, niti koju ulogu imaju u ovome poslu. Odesa, Sofija, London, Washington i Dnjepropetrovsk. Ovo je priča o dva tajna susreta. To je priča o kontroli snabdjevanja plinom Evrope. To je priča o agenciji za odnose s javnošću, koja može manipulirati s međunarodnim informacijama. To je priča o samom srcu svjetske moći i o tome kako je ono povezano sa ličnim profitima. To je priča o jednom nacističkom masakru. To je priča o ratu. A u njoj se našlo ukliješteno više od 40 miliona golorukih građana. Drugim riječima ova priča (čini se) objašnjava zašto je u Ukrajini došlo do državnog udara i zašto se tamo vodi građanski rat.
Počnimo sa scenarijem. Najveće zalihe plina na svijetu nalaze se u Rusiji ili u Kazahstanu, zemlji koja je povezana s Moskvom. Ali nova ležišta su nedavno otkrivena u Ukrajini. Rusija je najveći snabdjevač Evrope plinom. Do prije nekoliko godina najveći dio plinovoda (i naftovoda) prelazio je preko ukrajinskog teritorija. A zatim je došlo do stvaranja energetske autostrade Moskva-Berlin, nazvane North Stream, na čiji je vrh bio postavljen bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder. Ali za Kremalj to još nije bilo dovoljno. I eto onda operacije South Stream, koja ide direktno od Kaspijskog mora do Italije, prelazeći preko Crnog mora. Dva poteza, koja su dozvoljavala izgradnju premosnice (bajpasa) i zaobilaženje Ukrajine i koja su jamčila dovođenje u zavisnost velikog dijela evropske ekonomije kao i izvlačenje tog njezinog dijela od kontrole Washingtona. Istovremeno Rusija potpisuje sve tješnje dogovore sa Kinom, stvarajući na taj način vrlo kompaktni i vrlo moćan blok protiv Sjedinjenih Država. (…fotografija od prošle godine djece, koja drže natpise na engleskom: Spasite djecu Donbasa!)
U međuvremenu su se dogodile neke stvari, koje upravo izokreću ovaj scenarij, što danas ovako izgleda: izgradnja plinovoda South Stream je blokirana ne zna se dokada, a sjevernoamerički predsjednik Barack Obama vrši pritiske na Evropu, kako bi ona pristala da se snabdjeva (iako se čini da to nije moguće) plinom s američkog kontinenta, a ukrajinski je koridor opet dobio stratešku važnost, osim što on nije više pod ruskom kontrolom i, na kraju, najveće poduzeće, koje je vlasnik ležišta plina raštrkanih po Ukrajini, vrlo čvrsto je u rukama SAD.
Pređimo sad na protagoniste ove priče. Oligarh Igor Kolomojski postao je početkom marta mjeseca gubernator pokrajine Dnjepropetrovsk. Njegov kolega na istoj funkciji u Odesi, kojeg smatraju čovjekom jako odanim Kolomojskom, je Igor Mače. Sekretar Savjeta Nacionalne Obrane zemlje je Andrej Parubij, a on je istovremeno osnivač nacističke partije Svoboda. Nacist Dmitro Jaroš nalazi se na čelu partije Pravy Sektor, što je vojno angažiran u gušenju separatističkih pobuna na Istoku.
Državna podsekretarka SAD-a Victoria Nuland je zadužena za vanjsku politiku Bijele kuće u Evropi, i posebno, za bivše sovjetske republike. Državni sekretar je John Kerry, a Hunter Biden je sin potpredsjednika Sjedinjenih Država, Joe Bildena. Devon Archer je sin najvećeg izbornog podržavača Kerryja i najbolji prijatelj njegovog posinka Christophera Heinza. Senator Sjedinjenih Država je John McCain. Tim Bell je osnivač i član nadzornog odbora britanskog poduzeća za komunikacije Bell Pottinger.
Odmah nakon pobjede pobunjenika na Majdanu i nakon njihovog zauzimanja vlasti u Kijevu, kralj čelika, kralj medija i kralj vojne industrije Kolomojski je imenovan za gubernatora najbogatije i najgušće naseljena oblasti zemlje, koja ima još jednu karakteristiku: u njoj najvećim dijelom stanuje rusofono stanovništvo, koji se otvoreno neprijateljski odnosi prema državnom udaru, što se odigrao u glavnom gradu.
Osim bogatstva i moći nad medijima Kolomojski može igrati na još jednu kartu: on je u izvrsnim odnosima sa krajnjom desnicom, tako da može osnovati, čim je preuzeo dužnost, Bataljon Dnjepar, pravi pravcati odred smrti po nacističkom uzoru, sa zadatkom likvidiranja protivnika nove vlasti i separatista. Uostalom Kolomojski je bio i glavni financijer puča izvršenog na Majdanu.
U martu mjesecu događaju se još i druge stvari. Krim dolazi pod ruski poredak i najveće ukrajinsko poduzeće (Burisma) imenuje kao člana nadzornog odbora Huntera Bidena. Prvi događaj znači da Ukrajina nema više pristup u dvije od tri glavne morske luke, čime Odesa dobija ulogu jedinog izlaska na more cijele zemlje. Tu drugu vijest treba shvatiti u širem kontekstu.
Prema „The Business Time“-u Ukrajina je potpisala tokom prošlih njeseci niz ugovora sa dva kolosa iz Sjedinjenih Država: Chevronom i ExxonMobilom. Oni će biti novi gazde plina u toj zemlji. Zatim tu je i Burisma, njihov ukrajinski par: ovaj je potpuno u stranom vlasništvu. Sjedište tog poduzeća je na Kipru, a tri ključna mjesta zauzimaju sin potpredsjednika SAD, Joe Bidena, sin najvećeg financijera Državnog sekretara Johna Kerryja, a tu je još i bivši poljski predsjednik Alkesander Kwasniewski; najveći ukrajinski akcionar, nije potrebno ni naglašavati, je naravno Igor Kolomojski. To je poduzeće „Wall Street Journal“ definirao kao:»Zločinačku organizaciju političkog kova«.
Posjedujući Krim Rusija sebi može dozvoliti da se uputi sjevernije, dubljim vodama te da napravi jeftiniji i sigurniji naftovod i plinovod. No između Krima i Bugarske cijevi idu dijelom mora, što se nalazi upravo ispred Odese. A Odesa je većinom rusofonski grad, u kojem su simpatije za novu vlast više nego ništavne.
Sljedeći potez opisao je „The Guardian“. »U mjesecu aprilu senator John McCain i Državni podsekretar Victoria Nuland odletjeli su u Sofiju, gdje su se susreli sa predsjednikom Rosenom Plevnelievom. Prije no što su se popeli u avion sa mobitela McCaina otišla je sljedeća sms poruka. „U Bugarskoj je sve išlo glatko. Sad se moramo potruditi u Odesi“. Na šta se odnosila ta poruka američkog senatora? Kroz koji dan Bugarska je navijestila namjeru, da do daljnjega zaustavlja radove na South Streamu«. A šta je s Odesom?
„Deutsche Welt“ je otkrio:»Krajem aprila Nulandova i McCain su po ko zna koji put doputovali u Ukrajinu. Ovaj put su se zaustavili jedino u Odesi. U sjedištu gubernije održavala se sjednica. Na njoj su bila prisutna dva američka ministra, gubernator Dnieprovodska Kolomojski i gubernator Odese Igor Mače, Sekretar za Nacionalnu Obranu i Sigurnost Andrej Parubij i vođa partije Pravy Sektor, Dmitro Jaroš.«
Prisutnost Mc Caina i Nulandove nije uopće slučajna. Ne zbog službenih dužnosti, koje obnašaju, nego po tome što oni predstavljaju. Kako je to već prije otkrio Popov, prvi od od dvojice je na čelu složenog sistema terminala, a taj se krije iza dvadeset i dvije revolucije, koje su se jedna za drugom dogodile u svijetu (a neke pri tom nisu bile uspješne) od godine 2.000 do danas, a druga ženska osoba bila je šefica CIA-e u Sovjetskom Savezu i bila je, između ostalog, mozak državnog udara u Moskvi godine 1991, koji je doveo do kraja Sovjetskog Saveza (o tome smo već pisali kao i o ulozi Popova).
O čemu su razgovarali, ne zna se. Ono što je poznato je, da je nekoliko dana nakon toga u tom lučkom gradu došlo do pokolja, u kojem je izgubilo živote oko 300 osoba od ruke nacističkih letećih odreda. U tom pokolju, kako je to dokumentirao Popov, direktno su bili umijašani Parubij, Jaroš, Mače i Kolomojski. Od tog dana Odesa je čvrsto u rukama cenralne vlade. I to u tolikoj mjeri, da ju je sredinom maja posjetio glavom Karry i čak Biden otac, potpredsjednik Obame, dok su oko luke baš u tim danima započinjali radovi za postavljanje ukrajinskog plinskog terminala.
I tu još nije kraj. Najveća i najbogatija ležišta ukrajinskog plina nalaze se u istočnim oblastima. Baš u onima, koje kontroliraju separatisti. I tako se dogodi da prvo vlada, a potom i novoizabrani Predsjednik otpočnu bjesomučnu ofanzivu protiv buntovnih pokrajina. Tu ofanzivu podržava i pomaže (prema mnogim svjedočenjima međunarodnih izvještača) Bataljon Dnjepar. »Ofanziva koja se isuviše očito podudara s interesima Burisme« piše „Wall Street Journal“.
A sve bi to bilo nemoguće bez jednog od protagonista naše priče: Timothy Bella. Taj Englez od sedamdeset tri godine se od 1959 bavi publicitetom i komunikacijama. »Njegova mreža veza je silno jaka i rasprostranjena je po cijelom svijetu. Bell Pottinger je sjajna multinacionalna kompanija. Godinama već djeluje u tišini i vrši utjecaj na život miliona osoba« kazao je o njemu glavni konkurent na polju komunikacija i aktivnosti lobiranja Ujedinjenog Kraljevstva, Mark Borkowski. »Njegove ideje o etici i o moralu jako su različitu od onih uobičajenih. Oduvijek se sam hvalio, kako je odvratni manipulator medijima, i još češće, autor pravih pravcatih prevara na štetu javnog mnjenja« napisao je „Daily Telegraph“.
Bell Pottinger je firma koja se bavi komunikacijama. Suvremene firme toga tipa ne bave se reklamama ili time da organiziraju za nekog ured za komuniciranje sa štampom. Njihov je zadatak da stvaraju informacije, da preoblikuju javno mnjenje o nekome ili o nečemu, da promoviraju ratove, da omogućavaju velikim multinacionalnim kompanijama da mogu zagađivati ili eksploatirati sirovine neke zemlje, postižući blagonakloni stav stanovništva. Vjerojatno bez agencija za odnose s javnošću ne bi bilo Zaljevskog rata, niti bi ratovi u Jugoslaviji krenuli onim tokom kojim su krenuli, mnoge od navodnih revolucija ne bi imale uspjeha, mnogo diktatora ne bi više bilo na vlasti, multinacionalne kompanije i velike banke imale bi mnogo manje moći. »Moje je duboko uvjerenje, da je s malim brojem riječi, a koje jako djeluju na emocije, mogu preoblikovati uvjerenja javnog mnjenja«, izjavio je Tim Bell.
Bell Pottinger vodila je izborne kampanje za Margaret Tacher, a potom je radila za sve njezine vlade. Imala je za mušterije: korumpiranog predsjednika Borisa Jeljcina, ženu sirijskog predsjednika Asada, diktatorske vlade Uzbekistana i Bjelorusije, Zimbabwea, radila je za egipatskog predsjednika Hosni Mubaraka i za čileanskog generala Augusta Pinocheta, za marijonetsku vladu, koja je instalirana u Iraku za vrijeme Busheve administracije, za ruskog oligarha Borisa Berezovskog, za ratnu industriju različitih zemalja, pomagala je Blairovoj vladi za vrijeme Drugog iračkog rata, spriječila je uspjeh revolucije u Bahreinu 2011, pomogla je da se prekriju zaboravom neke ambijentalne katastrofe, koje je izazvala holandska multinacionalna kompanija Trafigura, branila je vladu Sri Lanke od optužbi za pokolje civilnog stanvništva, branila je izdavčku grupu Ruperta Murodocha od skandala izazvanog prisluškivanjem. »Nikad nisam radio za ljevičarske institucije ili za neku lijevu vladu«, objasnio je ponosno Bell.
Godine 2012 Bell Pottinger potpisala je nove ugovore, presudne za našu priču, sa Burismom i sa Kolomojskim. Prema onom što tvrdi „Guardian“»poduzeće je pokazalo veliku brigu u praćenju pobune na trgu Majdan kao i za sve ostale faze ukrajinske krize.«
Nikada u Evropi nije bilo tako velike jednodušnosti u informiranju, kao o događajima, što su se zbivali u Ukrajini. Čak je i pokolj, koji se odigrao u Odesi prošao u tišini, a građanski rat se smatra za »rat terorista«.
izvor: http://www.rezistenze.org


..текстов е од пред десет дена , а веќе го нема.... Very Happy Very Happy Very Happy
avatar
concrete

Posts : 6691
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by king on Чет Jул 03 2014, 00:23

Овие маѓарите ќе го градат нивниот дел без обзир на се ....

..им порачале на еуроглобалистине ... нема да градиме само ако ни обезбедите алтернативно ефтино снабдување...
..а такво нигде на видик ..

..кутрине бугари ...  први побрзаа да го сопрат градењето и се пофалија со тоа ...
...јблг ... бугарска судбина ... стално поголеми папи од папата ... и овој пат го изедоа немиен ...
avatar
king

Posts : 9375
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by punter ohrid on Чет Jул 03 2014, 01:26

king2 напиша:Овие маѓарите ќе го градат нивниот дел без обзир на се ....

..им порачале на еуроглобалистине ... нема да градиме само ако ни обезбедите алтернативно ефтино снабдување...
..а такво нигде на видик ..

..кутрине бугари ...  први побрзаа да го сопрат градењето и се пофалија со тоа ...
...јблг ... бугарска судбина ... стално поголеми папи од папата ... и овој пат го изедоа немиен ...

кај бугарите се знае, газот секогаш од позади

punter ohrid

Posts : 95
Join date : 2014-05-21

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by king on Чет Jул 03 2014, 10:17

punter ohrid напиша:

кај бугарите се знае, газот секогаш од позади

Ne e problem .... "pozadi" .problem e sto stalno im e "rasiren" lol! 
avatar
king

Posts : 9375
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by concrete on Саб Jул 05 2014, 10:13


Umberto Pascoli
Ukrajinska kriza je ustvari bitka za Europu. Elite kontinentalne Europe, Njemačka Alfreda Herrausena, Francuska Charlesa De Gaullea, Italija za vrijeme Enrica Mattei i Alda Mora pripadali su jednoj Europi, koja je bila u potrazi za vlastitim suverenitetom i za vlastitom nezavisnošću...Međutim europske elite do sada su podnosile teror i prijetnje upravo u onim terminima, kako je to naveo general Ivašov.
Sada upravo bjesni bitka za Europu. Treba vidjeti, koje europske velesile, a koji pak šutljivi partneri, traumatizirani i prestrašeni, posmatraju sa strepnjom i s bolnim sjećanjima na prošle poraze, čvrst stav Rusije.
avatar
concrete

Posts : 6691
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by king on Саб Jул 05 2014, 10:39

Nema Evropa bez Rusija i tocka...
...samo so Rusija vo nea taa moze da bide zaokruzena celina i da opstane kako takva... se drugo e samozalazuvawe i penjavenje na nekoi si nedorasnati pedofili..

...cudna e onaa odbojnost na ona sto se samonarekuva Evropa sprema Rusija, jblg ..
avatar
king

Posts : 9375
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by punter ohrid on Вто Jул 08 2014, 02:51

king2 напиша:Nema Evropa bez Rusija i tocka...
...samo so Rusija vo nea taa moze da bide zaokruzena celina i da opstane kako takva... se drugo e samozalazuvawe i penjavenje na nekoi si nedorasnati pedofili..

...cudna e onaa odbojnost na ona sto se samonarekuva Evropa sprema Rusija, jblg ..

па мора да одбојна, Русија не Бугарија или некоја циганска Романија па можеш да им продаваш магла и да те слушаат, без разлика дали им се допаѓа или не.

punter ohrid

Posts : 95
Join date : 2014-05-21

Вратете се на почетокот Go down

Re: Јужен тек!?

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот