Музика на Македонците...

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down

Музика на Македонците...

Пишување by VOL on Саб Сеп 19 2015, 19:48

najubavoto nesto od Gevgelisko...

Трба трби Гевгелија

Трба трби Гевгелија
сите Турци надавија.
Сите Турци надавија
од јунака Леонида.
Цар испратил до три војски
до три војски се ти разби.

Прва војска - гевгелиска,
втора војска е дојранска.
Втора војска е дојранска,
трета војска е Струмичка.
Ќе го барат Леонида,
Леонида баш комита.

Го бараја во Богданско,
го најдоја во Ѓавочко.
Го најдоја во Ѓавочко
во Ѓавочко, во Ѓурѓов дол.
Јунак лежи в' постелата,
срце му е динамита.

Срце му е динамита,
в' раце држи револвера.
Бој започна од сабајле,
од сабајле, дур до вечер.
Триста души убиени,
а ранети неброени.

Проговара јузбашија:
- Еј јунаку Леонида,
предај ми се ти на мене
да те видам кај Султанот.
Тој да види каков јунак,
ќе ти даде многу пари.

Одговара Леонида:
- Слушај мене јузбашијо,
елај ваму, понаваму,
да ти кажам два три збора.
Да ти кажам два три збора
два три збора македонски.

Голем страм е за комита
жив да падне в турски раце.
Таква правда - турска правда,
три илјади на три мина.
Останаа два патрона,
еден за теб, втори за мен.

Си извади револвера
па го стрела јузбашија.
Па го стрела јузбашија
и на крајот сам се уби.
Живот даде Леонида
за Македонија мила.


// Во спомен на комитата Леонид Јанков.

_________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that...he's gone.

https://www.youtube.com/watch?v=EZ4ELvmTOnw

VOL

Posts : 13775
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL on Саб Сеп 19 2015, 19:54

Гори Балкан

Гори Балкан, гори Балкан
во горна Дебрца
во славна Дебарца, Балкан,
село Арбиново.

Стари Дејан свадба прави,
свадба прави со ѕверови.
Од никаде помош нема,
само Ѓурчин од Слатино.

Сал од Ѓурчин од Слатино
и тој Климе Злестовчето.

Gori Balkan

Gori Balkan, gori Balkan
vo gorna Debrca
vo slavna Debarca, Balkan,
selo Arbinovo.

Stari Dejan svadba pravi,
svadba pravi so dzverovi.

Od nikade pomosh nema,
samo Gjurchin od Slatino.

Sal od Gjurchin od Slatino
i toj Klime Zlestovcheto.krvta da vi ja naeb...

_________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that...he's gone.

https://www.youtube.com/watch?v=EZ4ELvmTOnw

VOL

Posts : 13775
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL on Саб Сеп 19 2015, 19:58

Sarievski..
 na mijacki...


Четворица кумити
низ Кршисер врвеја.
Низ Кршисер врвеја,
право Гари влегоја.

Првиот беше, врвеше,
Стојанчо Паун кумита.
Други ми беше, врвеше,
Стефанов Мицо кумита.

Трети ми беше, врвеше,
Алексо Кирко кумита.
Четврти беше, врвеше,
Пејданчо Блажо, кумита.

Чукат, чукат на врата:
- Отвори млада невесто.
Отвори млада невесто,
невесто млада Стојанице.

Она си слезе од чардак
и си вратата отвори.
- Добро вечер, невесто!
- Дал бог добро, кумити!

Стојан си вели, говори:
- Невесто млада, Стојанице,
качи се горе в' одаја,
отвори долап мусандра.
Извади шише ракија,
тајфата да ја напијам!

_________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that...he's gone.

https://www.youtube.com/watch?v=EZ4ELvmTOnw

VOL

Posts : 13775
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL on Саб Сеп 19 2015, 20:01

OVAA mora , so scena od filmot. da se prenese porakata.


Темен се облак зададе

Темен се облак зададе
на врв Пелистер планина.
Под облак орле леташе,
црвено знаме носеше,
крвави солзи ронеше.

Орлето грачи, говори:
- „Станвајте, браќа, не спијте,
од сон се разбудувајте!
Турчин реформи не дава,
купува пушки мамѕери
сос долги бојни ножови!
Станвајте, браќа, не спијте,
сос него да се биеме!“

На врв Пелистер планина
над четничката рамнина,
кај Пупучево кладенче,
там' седеја три војводи,
три војводи за слобода.

Први војвода ми беше
тој Даме Груев војвода;
втори војвода ми беше
војвода Леско Турунџов;
трети војвода ми беше
војвода Ѓурчин Сланчанец.

Војвода Гурчин Сланчанец
в' раце ми држи дуљбија.
Рипна Алексо на нозе
и зеде да ми зборува:
- „Слушајте, браќа војводи,
што збор зборува орлето,
солзи крвави ми рони,
в уста ми носи знамето“.

Орлето грачи, говори:
„Четите да ѝ збериме
горе Пелистер планина“.
Рипна Сланчанец на нозе,
в' раце ми држи дуљбија,
се тој ми гледа низ поле,
низ тоа поле Битолско.

Едно ми време догледа,
догледа силна потера:
Сите сос' бели атови,
сите сос' пушки мамѕери
и с' тие долги ножови.

Рипна ми Груев на нозе,
в раце ми зеде малихер,
двајсипет пати испука,
дур' да се зберат четите.

Дофтасаја ми четите
на чело с' Ѓорѓи Сугарев
сос' триста души кумити
горе в' Пелистер планина.
Таму се тие удрија,
ситички и загубија,
ни еден жив не се врати.

Даме ми распна знамето,
под знаме собра четници,
голем подарок им даде,
зашчо се братски бореа,
ни еден не се издаде.

_________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that...he's gone.

https://www.youtube.com/watch?v=EZ4ELvmTOnw

VOL

Posts : 13775
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL on Саб Сеп 19 2015, 21:05

..od borbat protiv bugarofasistickite svinji

_________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that...he's gone.

https://www.youtube.com/watch?v=EZ4ELvmTOnw

VOL

Posts : 13775
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL on Саб Сеп 19 2015, 21:10

edna univerzalna, seopfatna, koja ne moze da se ukrade, prepee na tugj jazik, kako krst za vampiri da begat e.Едно име имаме

Покрај Егеј, Македонци,
покрај Вардар, Македонци
и под Пирин, Македонци
славно име, непокорно.

Едно име имаме
во душата го носиме,
за тебе живот даваме
о, Македонијо!

Како килим полиња,
а до небо планини,
реките златоносни,
а езера, бисери.

Едно име имаме
во душата го носиме,
за тебе живот даваме
о, Македонијо!

Мајко Македонијо
балканска убавице,
кој се родил во тебе
и живот дава за тебе.

Едно име имаме
во душата го носиме,
за тебе живот даваме
о, Македонијо!

_________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that...he's gone.

https://www.youtube.com/watch?v=EZ4ELvmTOnw

VOL

Posts : 13775
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by king on Чет Фед 04 2016, 12:50

Песната „Македонско девојче” денес слави 50 години – еве која е приказната за неа


http://netpress.com.mk/prikaznata-za-pesnata-makedonsko-devojce/

_________________
Види аватар!

king

Posts : 8769
Join date : 2014-02-19

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by чучулига on Чет Фед 04 2016, 13:06

за битолчанка м?

Razz Razz Razz

Вековита нека е!

Smile Smile Smile

_________________
BITCH

чучулига

Posts : 12765
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by VOL on Чет Фед 04 2016, 14:37

so se kleberis Smile ne e za babati

_________________
The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist. And like that...he's gone.

https://www.youtube.com/watch?v=EZ4ELvmTOnw

VOL

Posts : 13775
Join date : 2014-11-25

Вратете се на почетокот Go down

Re: Музика на Македонците...

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот