Македонска економија

Страна 5 of 25 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15 ... 25  Next

Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Пет Окт 10 2014, 23:28

Кога веќе зборуваме за светска економија, САД си имаат план наместо да се раздолжат да продолжат да ги приграбуваат суровините низ цел свет, па ќе создадат побарувачка на долари, оружје, ...
concrete напиша:You don’t have to be an economist to see that accepting growing trade deficits with no plan to reduce the debt (or even pay for the debt) is a house of cards waiting for some kind of macro economic trigger to cause a collapse. Sometimes I wonder what ever happened to the old conservative philosophy of regularly balancing accounts, paying your bills on time, saving for a rainy day, and deferred gratification.
Македонија исто има огромен трговски дефицит, но тој е создаден од релативно огромните (во однос на вкупната економија) трансфери на пари. Иселеници, гастарбајтери, проповедници од Арабија (си градат џамии), шверцери на дрога и сл. (си конвертираат девизи во денари), ...

Сепак, има зголемена јавна потрошувачка, без план да сопре тоа трошење во блиска иднина (планиран е огромен дефицит и за Буџет 2015).
На темата имаше ли спас за Југославија покажав како зариба СФРЈ. Потсетување и од Курир:
http://kurir.mk/makedonija/vesti/174139-Mracnoto-vreme-na-tranzicijata--sekoj-tret-vraboten-bez-plata-BDP-vo-dlabok-minus-firmite-vo-stecaj
Во таа 1991 го­ди­на­та се вле­зе со еко­ном­ска со­стој­ба во ко­ја се­кој тре­ти вра­бо­тен е без пла­та, а се­ко­ја пет­та фир­ма не мо­же да им исп­ла­ти лич­ни до­хо­ди на сво­и­те вра­бо­те­ни. По­ве­ќе од 170.000 вра­бо­те­ни во Ма­ке­до­ни­ја не зе­ле пла­та за еден, два или за по­ве­ќе ме­се­ци. „Тие што до­бро ра­бо­тат или ба­рем има­ат средс­тва за пла­ти во мо­мен­тот во Ре­пуб­ли­ка­та се ви­стин­ски иск­лу­чок“, на­ве­ду­ва „Но­ва Ма­ке­до­ни­ја“. На фе­де­рал­но ни­во, ка­ко за­стра­шу­вач­ка се опи­шу­ва пре­вра­бо­те­но­ста во фе­де­ра­ци­ја­та. До­де­ка во 1990 го­ди­на ка­ко ви­шок се прог­ла­се­ни 200.000 ра­бот­ни­ци, за 1991 го­ди­на се сме­та де­ка нив­ни­от број ќе би­де 350.000.
На банкротираната СФРЈ не и даваа кредити, џабе леташе Анте Марковиќ кај Буш.

За Македонија засега важи правилото - радувај се Ставре на (сеуште) ниски камати, и радувај се Грујо на безопасна опозиција.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by кнез on Саб Окт 11 2014, 10:30

Архимеде,Југославија точно е дека имаше економски па и финансиски проблеми но ни од близу толку големи како на пример денешниве презадолжени држави,и во никој случај тоа не беше причината за распадот на Југославија..Структуралните политички проблеми и нереформираниот економски систем беа проблем во таа држава во тоа време но и тие не се никако причината за распад на Југославија.
Југославија ја растурија надворешни сили потпомогнати од внарешни антиржавни сили.

кнез

Posts : 682
Join date : 2014-06-04

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by concrete on Саб Окт 11 2014, 10:31

Arhimed напиша:Кога веќе зборуваме за светска економија, САД си имаат план наместо да се раздолжат да продолжат да ги приграбуваат суровините низ цел свет, па ќе создадат побарувачка на долари, оружје, ...
concrete напиша:You don’t have to be an economist to see that accepting growing trade deficits with no plan to reduce the debt (or even pay for the debt) is a house of cards waiting for some kind of macro economic trigger to cause a collapse. Sometimes I wonder what ever happened to the old conservative philosophy of regularly balancing accounts, paying your bills on time, saving for a rainy day, and deferred gratification.
Македонија исто има огромен трговски дефицит, но тој е создаден од релативно огромните (во однос на вкупната економија) трансфери на пари. Иселеници, гастарбајтери, проповедници од Арабија (си градат џамии), шверцери на дрога и сл. (си конвертираат девизи во денари), ...

Сепак, има зголемена јавна потрошувачка, без план да сопре тоа трошење во блиска иднина (планиран е огромен дефицит и за Буџет 2015).
На темата имаше ли спас за Југославија покажав како зариба СФРЈ. Потсетување и од Курир:
http://kurir.mk/makedonija/vesti/174139-Mracnoto-vreme-na-tranzicijata--sekoj-tret-vraboten-bez-plata-BDP-vo-dlabok-minus-firmite-vo-stecaj
Во таа 1991 го­ди­на­та се вле­зе со еко­ном­ска со­стој­ба во ко­ја се­кој тре­ти вра­бо­тен е без пла­та, а се­ко­ја пет­та фир­ма не мо­же да им исп­ла­ти лич­ни до­хо­ди на сво­и­те вра­бо­те­ни. По­ве­ќе од 170.000 вра­бо­те­ни во Ма­ке­до­ни­ја не зе­ле пла­та за еден, два или за по­ве­ќе ме­се­ци. „Тие што до­бро ра­бо­тат или ба­рем има­ат средс­тва за пла­ти во мо­мен­тот во Ре­пуб­ли­ка­та се ви­стин­ски иск­лу­чок“, на­ве­ду­ва „Но­ва Ма­ке­до­ни­ја“. На фе­де­рал­но ни­во, ка­ко за­стра­шу­вач­ка се опи­шу­ва пре­вра­бо­те­но­ста во фе­де­ра­ци­ја­та. До­де­ка во 1990 го­ди­на ка­ко ви­шок се прог­ла­се­ни 200.000 ра­бот­ни­ци, за 1991 го­ди­на се сме­та де­ка нив­ни­от број ќе би­де 350.000.
На банкротираната СФРЈ не и даваа кредити, џабе леташе Анте Марковиќ кај Буш.

За Македонија засега важи правилото - радувај се Ставре на (сеуште) ниски камати, и радувај се Грујо на безопасна опозиција.
гледано со очите на еве мојата постара генерација( море ептен стара..) Cool ...во манирот..the old conservative philosophy of regularly balancing accounts, paying your bills on time, saving for a rainy day..тоа е се така.

Но кога ќе се загребе под површината се гледа дека тоа одамна не е така. Глобалистичките свињи , како од милоште ги нарекувам битангите со кошер провиниенција од волл стрит  одамна ги измеша лончињата. Некои умни мангупи тоа го сватија многу добро и се возат на тој бран. Каде сето тоа ќе го доведе светот на крај , никој ..и со букви НИКОЈ , на овој бел свет појма нема , иако постојат сијасет учени теории за кои некои и лапнаа Нобелова награда и сето тоа е обичен лукац и бистра водичка.
Е сеа тоа што овие сега на власт , тоа многу подобро од оние кои се исшутирани од власт подобро го сватиле и мораме да признаеме многу добро , апла по прирачник го водат.. е друга работа, па некој се лути...тука не можеме ништо......ни ние со чашата Реми Мартен у рука и Хабана у кљун...овој доле вика Курвуазие, ама толку знае Very Happy  Very Happy  Very Happy
.............This whole trade deficit senario reminds me of the Titanic after it hit the iceberg. There is only a slight tilt to the deck and the ship is sinking very slowly. The low price ticket people in the bottom deck are up to their knees in cold ocean water and know something is very wrong. The elite ship owners and first class passengers are in the opulent bar toasting one another with Courvoisier. They get terribly upset when the Captain orders the bar closed, but seem to be unaware that the entire ship is going down.
concrete
concrete

Posts : 6875
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Нед Окт 12 2014, 03:07

кнез напиша:Архимеде,Југославија точно е дека имаше економски па и финансиски проблеми но ни од близу толку големи како на пример денешниве презадолжени држави,и во никој случај тоа не беше причината за распадот на Југославија..Структуралните политички проблеми и нереформираниот економски систем беа проблем во таа држава во тоа време но и тие не се никако причината за распад на Југославија.
Југославија ја растурија надворешни сили потпомогнати од внарешни антидржавни сили.
Tочно е дека распадот беше помогнат, но да не застрануваме од темата за економија.
Ја спомнав СФРЈ како случај на одбиен должник на кој очајно му требаат пари. Во 1983 и формално не успеа да ги исполни обврските, а претходно воведе мерки на штедење.

Тоа што хазарите го полнат системот со монетарен стимулус не значи дека идната година ќе продолжат со ниски камати да не кредитираат. Секогаш наплаќаат риск премиум, т.е. камата за ризик од банкрот.
Грција дојде до 16% годишно камата, кога јавно порача дека нема да прифатат задолжување под такви услови (сеуште нивниот огромен долг од 300 милијарди евра беше 99% домашно задолжување според грчки закон, и можеа да се раздолжат со напуштање на еврото).

Буџетот 2015 предвидува трошоци за камати од 6 милијарди денари, а треба да се вратат странски кредити од 300 милиони евра, плус домашни кредити од над 500 милиони евра.
Домашните кредитори најверојатно ќе продолжат да ја кредитираат Владата. За странските кредити, планирано е да се вратат од заемот од 500 милиони евра кој го земавме во Јули 2014, а дали ќе остане нешто од парите, ќе видиме.
И досега Буџетот беше таков да и покрај предвидените расходи има голема недисциплина и ненавремено исплаќање на ветеното.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by concrete on Нед Окт 12 2014, 10:36

Arhimed напиша:
кнез напиша:Архимеде,Југославија точно е дека имаше економски па и финансиски проблеми но ни од близу толку големи како на пример денешниве презадолжени држави,и во никој случај тоа не беше причината за распадот на Југославија..Структуралните политички проблеми и нереформираниот економски систем беа проблем во таа држава во тоа време но и тие не се никако причината за распад на Југославија.
Југославија ја растурија надворешни сили потпомогнати од внарешни антидржавни сили.
Tочно е дека распадот беше помогнат, но да не застрануваме од темата за економија.
Ја спомнав СФРЈ како случај на одбиен должник на кој очајно му требаат пари. Во 1983 и формално не успеа да ги исполни обврските, а претходно воведе мерки на штедење.

Тоа што хазарите го полнат системот со монетарен стимулус не значи дека идната година ќе продолжат со ниски камати да не кредитираат. Секогаш наплаќаат риск премиум, т.е. камата за ризик од банкрот.
Грција дојде до 16% годишно камата, кога јавно порача дека нема да прифатат задолжување под такви услови (сеуште нивниот огромен долг од 300 милијарди евра беше 99% домашно задолжување според грчки закон, и можеа да се раздолжат со напуштање на еврото).

Буџетот 2015 предвидува трошоци за камати од 6 милијарди денари, а треба да се вратат странски кредити од 300 милиони евра, плус домашни кредити од над 500 милиони евра.
Домашните кредитори најверојатно ќе продолжат да ја кредитираат Владата. За странските кредити, планирано е да се вратат од заемот од 500 милиони евра кој го земавме во Јули 2014, а дали ќе остане нешто од парите, ќе видиме.
И досега Буџетот беше таков да и покрај предвидените расходи има голема недисциплина и ненавремено исплаќање на ветеното.
и ти Архимеде дијагностичар пар-екселанс, но такви во Македонија не има колку сакаш, исто како и ДаВинчиевци, пророци, гуруевци за ова-она и Клаузевици у секое ќуше...ќе се појави ли веќе некој кој ќе препорача-каже лек??? Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
concrete
concrete

Posts : 6875
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by кнез on Нед Окт 12 2014, 13:38

Arhimed напиша:
кнез напиша:Архимеде,Југославија точно е дека имаше економски па и финансиски проблеми но ни од близу толку големи како на пример денешниве презадолжени држави,и во никој случај тоа не беше причината за распадот на Југославија..Структуралните политички проблеми и нереформираниот економски систем беа проблем во таа држава во тоа време но и тие не се никако причината за распад на Југославија.
Југославија ја растурија надворешни сили потпомогнати од внарешни антидржавни сили.
Tочно е дека распадот беше помогнат, но да не застрануваме од темата за економија.
Ја спомнав СФРЈ како случај на одбиен должник на кој очајно му требаат пари. Во 1983 и формално не успеа да ги исполни обврските, а претходно воведе мерки на штедење.

Тоа што хазарите го полнат системот со монетарен стимулус не значи дека идната година ќе продолжат со ниски камати да не кредитираат. Секогаш наплаќаат риск премиум, т.е. камата за ризик од банкрот.
Грција дојде до 16% годишно камата, кога јавно порача дека нема да прифатат задолжување под такви услови (сеуште нивниот огромен долг од 300 милијарди евра беше 99% домашно задолжување според грчки закон, и можеа да се раздолжат со напуштање на еврото).

Буџетот 2015 предвидува трошоци за камати од 6 милијарди денари, а треба да се вратат странски кредити од 300 милиони евра, плус домашни кредити од над 500 милиони евра.
Домашните кредитори најверојатно ќе продолжат да ја кредитираат Владата. За странските кредити, планирано е да се вратат од заемот од 500 милиони евра кој го земавме во Јули 2014, а дали ќе остане нешто од парите, ќе видиме.
И досега Буџетот беше таков да и покрај предвидените расходи има голема недисциплина и ненавремено исплаќање на ветеното.
Економските законитости не се проблем да се разберат особено за оние што дошле на власт.
Тие знаат што прават,кога се задолжуваат и колку се задолжуваат,колкаво им е државното кесе а колкави ќе бидат ратите и каматите на парите кој се позајмуваат.
Прашањето е зошто тоа го прават ако се презадолжуваат?
Значи прашањето е пред се политичко или може да биде и лично.
Прашањето е политичко кога власта е патриотска и не е во спрега со финансиската западна олигархија или како што Конкрете убаво ги опишува бандитите од Вол Стрит.
Лично е кога се на власт квинслинзи кои позајмуваат и само позајмуваат за да финансиските ѓаволи од Вол стрит имаат каде да ги пласираат своите измислени пари и од тоа да имаат и вистински пари и интерес(камата).
Македонија е задолжена но не и презадолжена земја со тоа што сигурно дека и немала некој притисок нашата власт да се презадолжува знаејќи го македонскиот потенцијал за задолжување.
Тоа секако не значи дека нас ќе не остават на мира туку дека до сега не им успеваа "препораките"да ги спроведат со оваа власт.
Прашањето со презадолжувањето гледајќи го глобалниот контекст е многу широка тема и не се знае кој ќе ќари(задолжените или презадолжените) од целава оваа финансиска пирамида и фиктивниот долар.
Ти што мислиш во врска со тоа, за да дојдеме до прашањето на сите прашања што го постави Конрете а тоа е кој е дерманот,кое е чарето или што да се прави во овој момент да се штеди или презадолжува државата гледано од политички агол.

кнез

Posts : 682
Join date : 2014-06-04

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Нед Окт 12 2014, 15:30

кнез напиша:Македонија е задолжена но не и презадолжена земја со тоа што сигурно дека и немала некој притисок нашата власт да се презадолжува знаејќи го македонскиот потенцијал за задолжување.
Тоа секако не значи дека нас ќе не остават на мира туку дека до сега не им успеваа "препораките"да ги спроведат со оваа власт.
Прашањето со презадолжувањето гледајќи го глобалниот контекст е многу широка тема и не се знае кој ќе ќари(задолжените или презадолжените) од целава оваа финансиска пирамида и фиктивниот долар.
Ти што мислиш во врска со тоа, за да дојдеме до прашањето на сите прашања што го постави Конрете а тоа е кој е дерманот,кое е чарето или што да се прави во овој момент да се штеди или презадолжува државата гледано од политички агол.
И другпат сум го одговорил ова, лекот е едноставен. Не ги троши парите залудно (без оглед дали ти се од кредит или од даноци), не троши со надуени цени.
Околу задолжувањата - не сум против наменските долгови. За секој од нив има студија за економска оправданост (fesibility study), каде е наведена финансирањето на проектот и враќањето на долговите. На пример си ја изградил Св. Петка (70 милиони евра), си земал кредит, продаваш струја во шпицот по максимална цена и по 5-10 години го отплаќаш долгот.
Но сум против кога ќе се отстапи од планот, па кредитот друг да го враќа, како со изградената брана Кнежево кај Пробиштип. Овде ЈП се задолжи со околу 80 милиони долари кредит од Јапонците, за да може после да се продава вода за пиење, вода за наводнување, и струја. Се потрошија парите, и сега Владата го враќа кредитот.

Тоа што спомна политички притисок - многу тешко би се влијаело на пазарот на кредитори да ги спречат да рефинансираат долгови. Единствено можат да понудат парична помош за било какви политички отстапки (те да поткупат).

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by concrete on Нед Окт 12 2014, 18:03

..парите во сечии раце се како вруќи костени од една страна..те горат, а се топат ко луди , ако ги држиш долго без да ги префтлиш во други раце..нормално за некоја цел или причини, а под некои услови .
А КАЈ НАС И НЕ САМО КАЈ НАС НЕМА ПРОЕКТИ. Нема домашен ум, знаење  какво треба и  колку  треба за да произведеш и продадеш нешто денес.
Кога уште си у ќуше пак на светот како Македонија , па уште притискан,уценуван, урамен и обадинтерен ..ептен тешко. Лесно е да се вика , ова требе , онака треба.
Дали она што се прави се прави на нај ОК  начин е предмет на дискусија која треба да е фер и аргументирана . Никој нема да има ништо против , ако некој знае подобро има решенија кои решаваат проблем на поекономичен , поевтин , со помалку простор за корупција и пацерај, ама незнам зошто не се појавува, освен јадачи на бурек и критизери. Најмалку бирачите , кои биди сигурен имаат шесто чуло за тоа.
А познато е дека сите неуспешни писатели, прават кариера како критичари... Very Happy  Very Happy  Very Happy
Инаку еве , ептен би била интересна една вистинска дискусија и проценка на Проектот Скопје 2014, од сите аспекти: финансиски, деловен, враработувачки, политички, архитектонски, урбанизтички, митолошки , национален, лоповски ..па годе што да се нареди ,ама без априори плукање, величање или слично..
Најрационална, ладна анализа  , и ни по баби ни по стричевима....
Ама за тоа овде на ветреница имаме мал капацитет, се додека после фајронтот на воденица, воденичарите не почнат да наминуваат и во оваа мелница.. Cool
concrete
concrete

Posts : 6875
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Пон Окт 20 2014, 23:58

Го усвоија Буџетот 2015. Ова е предлогот од МФ, http://www.finance.gov.mk/files/u6/Budget%20na%20RM%20za%202015%20god%20za%20Usvojuvanje%20%20%20%20%2003.10.2014.pdf , немам пристап до веб на Собрание да постирам официјално усвоениот Буџет.

Сепак, на критиката од Кире Наумов ( ПлусИнфо)дека нема да може да се соберат 163 милијарди денари приход, не слушнав соодветен одговор од ВМРО-ДПМНЕ.
А со години по ред се проектира буџетот на повисоки приходи, па се ре-балансира.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by чучулига on Вто Окт 21 2014, 19:30

хе... има едно видео на јутјуб хиден сикрит оф мани се вика мислам...

класично промотивно (чоекот си ја турка фирмата Силверголд.ком) видео од седум дела кое треба а не мора да се види.

чучулига
чучулига

Posts : 13499
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by concrete on Вто Окт 21 2014, 20:30

Архимеде , дали баткиве на власт сеуште добуваат кредитчиња..?? , намерно не викам кредити.. добиваат??? кој им ги дава на такви дунстери како многумина овде ги опишуваат.
Некои поголеми дунстери, некои превеани битанги , некои рачунџии со задњи намери, некои филантропи и македонољубци...или..??.слободно допиши.. Very Happy Very Happy
concrete
concrete

Posts : 6875
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Сре Окт 22 2014, 17:01

concrete напиша:Архимеде , дали баткиве на власт сеуште добуваат кредитчиња..?? , намерно не викам кредити.. добиваат??? кој им ги дава на такви дунстери како многумина овде ги опишуваат.
Некои поголеми дунстери, некои превеани битанги , некои рачунџии со задњи намери, некои филантропи и македонољубци...или..??.слободно допиши.. Very Happy Very Happy
Добиваат сеуште кредити, прашање е само со која камата и со кое осигурување.
Тие што ги даваат парите, ги реосигуруваат кредитите (на трошок на корисникот, т.е. Владата) во поголеми банки. Ако Дојче Банк не ги добие парите од нас, ќе ги добие од Светска Банка.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by кнез on Сре Окт 22 2014, 19:52

Да се земаат кредити во ова време и да се инвестираат дури и во работи кои нема директно да ги вратат и тоа за релативно брзо време не сум сигурен дека е лошо.Во секое друго време би бил сигурен дека е лошо ама во ова време на долгови(тоа е главно обележје на ова време во економијата) и гледајќи ги и главните должници скоро и да сум сигурен дека ќе се случи некоја глобална финансиска трансформација.

кнез

Posts : 682
Join date : 2014-06-04

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Сре Окт 22 2014, 22:45

кнез напиша:... во ова време на долгови(тоа е главно обележје на ова време во економијата) и гледајќи ги  и главните должници скоро и да сум сигурен дека ќе се случи некоја глобална финансиска трансформација.
Финансиска трансформација?
Долговите можат да девалвираат ( со инфлација ) или да се избришат (опростат). Втората варијанта ја обработи Козаностра со насловот "Ставревски побарал да му го отпишат долгот од Дојчебанк" Smile .

Од кризата 2008 до сега ги регулираа CDS (осигурувањето на кредит), САД упорно го крати дефицитот ( за 2014 е 1/3 од дефицитот во 2009), што ги намалува ризиците.
Во ЕУ пумпаат пари во системот за да не паднат во дефлација, и тоа ги намали каматите на позајмувачите (затоа Владата зеде 500 милиони €, искористи поволност).

Но самото постоење на долг претставува одложен данок. Земи го Буџетот на РМ за 2015, ставка расходи од камати - речиси 100 милиони €. Тоа се 7% од вкупните даночните приходи 88 милијарда денари (без придонеси), или 10% од планираните даноци ( 61 милијарда ден) од стоки и услуги.

Претераното трошење може да трае се додека има финансии, т.е. расположени кредитори. Прашање е со кои услови ( камата , осигурување ) ќе се рефинансираме.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by concrete on Чет Окт 23 2014, 10:04

..хмм  Архимеде , премногу школски го гледаш проблемот , стварноста некако изгледа дека морфира на некој друг начин од оној кој е опишан во книгите. Ова веќе одамна не е време на ќупови со злато и блиндирани белгиски банки... Very Happy Very Happy Very Happy
Сега е се некако во форма на ветер и магла, призрак на она што било дефинирано со одредени зборови кои сега иако сеуште по инерција се користат , не го опишуваат  тоа истото. Ај како да наречеш проток на ИЗМИСЛЕНИ  пари кои јас кобајаги ти ги давам како кредит, а ти ги трошиш за да функционираш, а тоа ти успева затоа што тие кај кои ги трошиш се преправаат дека добиваат пари, кои ако одма не ги потрошат се топат со брзина на  снегулка во август??? Јас си калкулирам и некаква камата која сите знаеме дека никогаш нема да ја видиме исто како и кредитот , но останува чувството на виртуелниот морков кој пред носот на секој работник , независно каков... од рудар до микробиолог, се мавта како мотив да трча по него трошејќи го својот биолошки ресурс наречен живот, со едно артикулирано темпо кое јас го регулирам стискајќи го копчето за праење пари.
Да бе ,  сега е многу лесно, само со стисок на тастатура праиш зилион моркови, нема копање злато , ковање монети, штампање скапа хартија.... Very Happy Very Happy Very Happy  
До кога??? Што мислиш, ако кажам: додека свети сонцето.., дали ќе ми дадат Нобелова Награда за Економија??? Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
concrete
concrete

Posts : 6875
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by кнез on Чет Окт 23 2014, 15:04

Arhimed напиша:
кнез напиша:... во ова време на долгови(тоа е главно обележје на ова време во економијата) и гледајќи ги  и главните должници скоро и да сум сигурен дека ќе се случи некоја глобална финансиска трансформација.
Финансиска трансформација?
Долговите можат да девалвираат ( со инфлација ) или да се избришат (опростат). Втората варијанта ја обработи Козаностра со насловот "Ставревски побарал да му го отпишат долгот од Дојчебанк" Smile .

Од кризата 2008 до сега ги регулираа CDS (осигурувањето на кредит), САД упорно го крати дефицитот ( за 2014 е 1/3 од дефицитот во 2009), што ги намалува ризиците.
Во ЕУ пумпаат пари во системот за да не паднат во дефлација, и тоа ги намали каматите на позајмувачите (затоа Владата зеде 500 милиони €, искористи поволност).

Но самото постоење на долг претставува одложен данок. Земи го Буџетот на РМ за 2015, ставка расходи од камати - речиси 100 милиони €. Тоа се 7% од вкупните даночните приходи 88 милијарда денари (без придонеси), или 10% од планираните даноци ( 61 милијарда ден) од стоки и услуги.

Претераното трошење може да трае се додека има финансии, т.е. расположени кредитори. Прашање е со кои услови ( камата , осигурување ) ќе се рефинансираме.
Еконoмијата е општествена појава,тоа немој никогаш да го изгубиш од предвид,а тоа значи дека таa се раковиди со општествени правила кој ги создаваат луѓето,а тоа секогаш има многу варијабили и не може да се пресмета.
Правилaта ама фундаменталните правила се создадени и живеат само одреден временски период после кој доживуваат трансформација која и ако биде мала у коначници ќе биде голема.
Тоа што тие од Вол Стрит(читај Ротшилд) го спремаат, обичниот човек може само да го почувствува после одредено време, особено човекот од Западниот свет и неговите сателити.
За тоа што се' се тие спремни да направат е многу тешко да се следат, ама имаат само една закономерност во последниве 200-300 години, а тоа е се повеќе богатење на поединецот а се поголемо осiрoмашувње на народот и посбно внимавај на следново, осиромашување на Државата со која се повеќе нивните финансиски коорпорации се ставаат над суверената држава како појава.
Тоа е една од причините зошто Путин и Кина им се непријатели.


Последната промена е направена од кнез на Чет Окт 23 2014, 20:30. Мислењето е променето 3 пати.

кнез

Posts : 682
Join date : 2014-06-04

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Чет Окт 23 2014, 16:24

concrete напиша:..хмм  Архимеде , премногу школски го гледаш проблемот , стварноста некако изгледа дека морфира на некој друг начин од оној кој е опишан во книгите. Ова веќе одамна не е време на ќупови со злато и блиндирани белгиски банки... Very Happy Very Happy Very Happy
Сега е се некако во форма на ветер и магла, призрак на она што било дефинирано со одредени зборови кои сега иако сеуште по инерција се користат , не го опишуваат  тоа истото. Ај како да наречеш проток на ИЗМИСЛЕНИ  пари кои јас кобајаги ти ги давам како кредит, а ти ги трошиш за да функционираш, а тоа ти успева затоа што тие кај кои ги трошиш се преправаат дека добиваат пари, кои ако одма не ги потрошат се топат со брзина на  снегулка во август???
Парите се секако виртуелни, и не е случајно што ние ги викаме пари (нестварно, пара-, како паравојска, парадржава, ...). Само што зад секоја валута (освен биткоин) стои централна банка која го регулира снабдувањето со своја валута.
Не сакаш да ги трошиш парите? Инвестирај ги во акции (реален дел од фирми), метали (злато), имот, ... Твој избор. Златото нема да ти се стопи како снегулка во август.

Претераното снабдување со пари доведува до инфлација, оскудното до дефлација. И сето тоа е монетарна политика на централната банка.

Да трошиш колку што имаш, тоа е фискална одговорност, што не (треба да) е поврзано со монетарната политика.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Чет Окт 23 2014, 18:07

кнез напиша:Еконимијата е општествена појава,тоа немој никогаш да го изгубиш од предвид,а тоа значи дека та се раковиди со општествени правила кој ги создаваат луѓето,а тоа секогаш има многу варијабили и не може да се пресмета.
Правилта ама фундаменталните правила се создадени и живеат само одреден временски период после кој доживуваат трансформација која и ако биде мала у коначници ќе биде голема.
Тоа што тие од Вол Стрит(читај Ротшилд) го спремаат обичниот човек може само да го почувствува после одредено време особено човекот од Западниот свет и неговите сателити.
Затоа што се се тие спремни да направат е многу тешко да се следат ама имаат само една закономерност во последниве 200-300 години а тоа е се повеќе богатење на поединецот а се поголемо осурамашувње на народот и посбно внимавај на следново осиромашување на Државата со која се повеќе нивните финансиски коорпорации се ставаат над суверената држава како појава.
Тоа е една од причините зошто Путин и Кина им се непријатели.
Да, Ротшилд и компанија (врвот) сакаат сите за евтини пари да им работат, за да ги задоволат потребите на супербогатите. Некои Ротшилд го поврзуваат со творецот на комунизмот, кој го вееја неговото знаме ( Рот шилд = црвен штит ). Комунизмот успеа да ја ничкоса царска Русија, го претворија СССР во дежурен непријател (за да има оправдание за НАТО и претворањето на цел свет во касарна, според зборовите на Путин), и Европа ја подредија на САД.

Можеме да зборуваме и за текот на глобализацијата, кога ги преселија фабриките во третиот свет, а се зголеми социјалното раслојување. Швајцарија имаше неуспешен референдум 1:12, со кој бараа месечните примања на генералните менаџери да не се поголеми од годишните приходи на најевтиниот работник.
Како никогаш досега супер богатите не се издојуваат од сиромашните. А бегаат од даноци, регистрираат оф-шор фирми и сметки.
Во структурата на буџетот на САД, данокот на приход на физички лица е скоро 10 пати поголем од корпоративниот данок. Ама законите ги диктираат богатите, т.е. оние кои ги кријат парите и ги потплатуваат политичарите.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Чет Окт 23 2014, 18:11

concrete напиша:Јас си калкулирам и некаква камата која сите знаеме дека никогаш нема да ја видиме исто како и кредитот , но останува чувството на виртуелниот морков кој пред носот на секој работник , независно каков... од рудар до микробиолог, се мавта како мотив да трча по него трошејќи го својот биолошки ресурс наречен живот, со едно артикулирано темпо кое јас го регулирам стискајќи го копчето за праење пари.
Види, ако земеш виртуелни пари на заем, треба да ги вратиш виртуелни пари според договорот, без оглед дали девалвирале или ревалвирале (ако земеш во друга валута пари, а домашната девалвирала). Ако си фирма, со виртуелните пари ќе си купиш реални суровини, ќе платиш работници и откако ќе продадеш пак ќе си добиеш виртуелни пари. И ќе го вратиш кредитот.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty The Zombie System: How Capitalism Has Gone Off the Rails

Пишување by Arhimed on Саб Окт 25 2014, 18:03

Интересен напис од веб-Шпигел (Spiegel Online - и онлајн и веб се странцизми, ама онлајн повеќе ми штрчи).
The Zombie System: How Capitalism Has Gone Off the Rails - http://www.spiegel.de/international/business/capitalism-in-crisis-amid-slow-growth-and-growing-inequality-a-998598.html

Огромен е написот, преку 6100 зборови, ќе го скратам:

Шпигел напиша:Six years after the Lehman disaster, the industrialized world is suffering from Japan Syndrome. Growth is minimal, another crash may be brewing and the gulf between rich and poor continues to widen. Can the global economy reinvent itself?

"inclusion" ... the ability to allow as many layers of society as possible to benefit from economic advancement and participate in political life.
Some 250 wealthy and extremely wealthy individuals, from Google Chairman Eric Schmidt to Unilever CEO Paul Polman, gathered in a venerable castle on the Thames River to lament the fact that in today's capitalism, there is too little left over for the lower income classes. Former US President Bill Clinton found fault with the "uneven distribution of opportunity," while IMF Managing Director Christine Lagarde was critical of the numerous financial scandals. The hostess of the meeting, investor and bank heir Lynn Forester de Rothschild, said she was concerned about social cohesion, noting that citizens had "lost confidence in their governments."
...
Be it in Japan, Europe or the United States, companies are hardly investing in new machinery or factories anymore. Instead, prices are exploding on the global stock, real estate and bond markets, a dangerous boom driven by cheap money, not by sustainable growth...While workers' wages are stagnating and traditional savings accounts are yielding almost nothing, the wealthier classes -- those that derive most of their income by allowing their money to work for them -- are profiting handsomely.
...dangerous malfunction in capitalism's engine room. Banks, mutual funds and investment firms used to ensure that citizens' savings were transformed into technical advances, growth and new jobs. Today they organize the redistribution of social wealth from the bottom to the top. The middle class has also been negatively affected: For years, many average earners have seen their prosperity shrinking instead of growing...According to polls by the Allensbach Institute, only one in five Germans believes economic conditions in Germany are "fair." Almost 90 percent feel that the gap between rich and poor is "getting wider and wider."
...
In this sense, the crisis of capitalism has turned into a crisis of democracy. Many feel that their countries are no longer being governed by parliaments and legislatures, but by bank lobbyists, which apply the logic of suicide bombers to secure their privileges: Either they are rescued or they drag the entire sector to its death.
Многу е богат написот, со примери во Швајцарија и обиди за оданочување на наследниците, корупција во извршните одбори на банките, градење примадални шеми, криење на финансиските извештаи, ...

Ама ова ми падна во очи - логика на бомбаш самоубиец - или спаси ме, или потоп ќе направам!!!

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by concrete on Саб Окт 25 2014, 18:57

хе, мој драг Архимеде што мислиш, а кој го држи другиот крај на јуженцето со кое е врзан било кој македонски премиер, екс југословенски и оние другите околу..., па така скакутаат и прават глупи салта и акробации????
..а ако некој од нив се узјогуни и почне да се копрца, од  одма скокнуат сорос гавазите да ја средуваат ситуацијата и да р'жат на него... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
concrete
concrete

Posts : 6875
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Arhimed on Саб Окт 25 2014, 19:08

concrete напиша:хе, мој драг Архимеде што мислиш, а кој го држи другиот крај на јуженцето со кое е врзан било кој македонски премиер, екс југословенски и оние другите околу..., па така скакутаат и прават глупи салта и акробации????
..а ако некој од нив се узјогуни и почне да се копрца, од  одма скокнуат сорос гавазите да ја средуваат ситуацијата и да р'жат на него... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Истите кои го скинаа Борис Трајковски.

Arhimed

Posts : 242
Join date : 2014-06-11
Location : Мисисага, Канада

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by concrete on Саб Окт 25 2014, 19:19

Arhimed напиша:
concrete напиша:хе, мој драг Архимеде што мислиш, а кој го држи другиот крај на јуженцето со кое е врзан било кој македонски премиер, екс југословенски и оние другите околу..., па така скакутаат и прават глупи салта и акробации????
..а ако некој од нив се узјогуни и почне да се копрца, од  одма скокнуат сорос гавазите да ја средуваат ситуацијата и да р'жат на него... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Истите кои го скинаа Борис Трајковски.

...не бе грешиш  , пилотите  малку се биле запиле. Горан можел да слета Миг-21 на истата писта во услови all weather и у глуво доба ночи, ама само со две жолти, со три никако...., а Марко  онака стар пред  пензија ..задремал Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
concrete
concrete

Posts : 6875
Join date : 2013-01-10

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by чучулига on Саб Окт 25 2014, 21:08

Никогаш не можам да го разберам неразбирањето.

За да се стани политичар е потребно да си аморфна маса. Можно е тоа заради реалното незнаење на реалните состојби и моменти а можно е и заради подложност на коруптивни влијанија со цел цел остварување на туѓи интереси.

Е не разбирам оти мало е разбирањето за шо е политичар.
чучулига
чучулига

Posts : 13499
Join date : 2014-07-11

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Centarec on Нед Ное 16 2014, 10:47

нашата економија е многу добра. поготово затоа што со 100 евра можеш да купиш многу повеќе отколку во германија за истата сума.

у потпис - Александар Николовски.

е за овој гласавте инжењери мои лепотански.

Centarec

Posts : 996
Join date : 2014-11-16

Вратете се на почетокот Go down

Македонска економија - Page 5 Empty Re: Македонска економија

Пишување by Sponsored content


Sponsored content


Вратете се на почетокот Go down

Страна 5 of 25 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15 ... 25  Next

Вратете се на почетокот


 
Permissions in this forum:
Не можете да одговарате на темите во форумот